latinica  ћирилица
29/05/2020 |  15:13 | Autor: RTRS

Ponuda Crne Gore SPC-u: Novi naziv, grb, pregovori uz međunarodne institucije

Prema nezvaničnim informacijama koje dolaze iz Crne Gore, predsjednik Milo Đukanović predložio je da se od 1. juna do 1. avgusta vode pregovori između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.
Crna Gora -  SPC: Milo Đukanović (foto:atvbl.com) -
Crna Gora - SPC: Milo Đukanović (foto:atvbl.com)

Po istim informacijama SPC u Crnoj Gori bi po prijedlogu Đukanovića trebalo da se preimenuje u Pravoslavnu crkvu Crne Gore, a protokolarna jurisdikcija bi ostala Srpske pravoslavne crkve.

Crkvena služba bi se po tom prijedlogu vršila isključivo po pravoslavnim kanonima, a vjerska okupljanja bi bila isključivo na tradicionalnom utemeljenju.

Sveštenstvo "Pravoslavne crkve Crne Gore", bi po prijedlogu ostalo isto (rezidentno i stranci sa državnom boravišnom dozvolom), a zastava crkve bi trebalo da bude Grb Crnojevića.

Bogoslovija bi po prijedlogu trebalo da radi po zakonu o školstvu Crne Gore, a došlo bi do promjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, gdje bi se o imovini SPC-a vlasništvo dokazivalo u sudskom umjesto u upravnom postupku.

Razgovori o ovom prijedlogu Crne Gore bi trebalo da se vode uz asistenciju međunarodnih institucija.

Sad je jasnija izjava vladike Јoanikija koji je poručio da se ponudom Đukanovića nudi da likvidiramo sami sebe i da izbrišemo svoju istoriju.

- To što je ponudio nije samo pitanje imena. Kada se mijenja nekome ime, mijenja se i njegov identitet i njegova istorija i sve iz temelja... Zapravo, dobili smo od predsjednika Crne Gore poziv da sami pristanemo na nestanak i brisanje svoje istorije i kanonske tradicije.
 
Ovo je za Sputnjik rekao episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije povodom Đukanovićeve obznane da je dao ponudu Srpskoj pravoslavnoj crkvi da se napravi “crkva za sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori“, jer će se u suprotnom praviti crkva nacionalnih Crnogoraca.

- Gospodin Đukanović nije vidio litije koje su u Crnoj Gori nastale zbog diskriminacije SPC, Crkve koja jednostavno ne isključuje nikoga i nijednoga vjernika. Niti briše bilo čiju nacionalnost ni bilo čije nacionalno osjećanje. Gospodin Đukanović kao da ne zna de se vodeća eparhija u Crnoj Gori zove Mitropolija crnogorsko-primorska. Nijednog Srbina nema u Crnoj Gori kome taj naziv smeta, crnogorska mitropolija ili Crna Gora. Dakle, nema nijednog, ja ga još nisam sreo. Smeta samo kad se značenju Crne Gore dodaju neki proustaški elementi. Ti elementi proustaštva nama smetaju, jer se sada nekako kače uz zvaničnu državnu ideologiju u Crnoj Gori, a naročito se kače za predsjednika Đukanovića, koji sve više, nažalost, liči na poglavnika Antu Pavelića, koji je osnivao "hrvatsku pravoslavnu crkvu". Dakle, čudna je priča šta se događa sa čovjekom.

Vladika Јoanikije kaže da Đukanović želi da diktira SPC, iako nije kršten, niti mu to po Ustavu pripada.

- Sekularna država, kako je po Ustavu definisana Crna Gora, utemeljena je na načelu odvojenosti Crkve i države i prema tome vlast mora da bude neutralna. Đukanović se toliko osilio da misli da mu pripada sve, pa i osnivanje crkava. Međutim, čovjek ne vidi da radi jedan ćorav posao, koji samo izaziva probleme. Јa sam, svakako, sada na tapetu, postao sam "neprijatelj Crne Gore"do te mjere, da se svaka kritika vlasti u Crnoj Gori doživljava kao atak na državu. A upravo je suprotno. Loša vlast treba da bude kritikovana i to je borba za državu i za poredak u državi - dodaje vladika.

Izvor: ATV/Sputnjik