X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
29/05/2020 |  17:20 ⇒ 19:14 | Izvor: SRNA

Savjet ministara: Obavezna primjena preferencijalnog tretmana godinu dana

Savjet ministara danas je na vanrednoj telefonskoj sjednici donio Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaće robe na godinu dana, počev od 1. juna s ciljem suzbijanja posljedica pandemije novog virusa korona po ekonomiju u BiH.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

- S obzirom na otežano poslovanje kompanija u BiH uzrokovano pandemijom novog virusa korona, na ovaj način se želi pomoći domaćim kompanijama u dobijanju poslova u postupcima javnih nabavki - saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prema odluci, kako je navedeno, prilikom obračuna cijena ponuda, u svrhu njihovog poređenja, ugovorni organ je obavezan umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30 odsto u postupcima javnih nabavki kod kojih je objavljeno obavještenje o nabavci ili upućen poziv kandidatima/ponuđačima za postupke koji nemaju obavještenje o nabavci u periodu od 1. juna 2020. do 1. juna 2021. godine.

- U skladu sa ovom odlukom, domaće ponude su one koje podnose pravna ili fizička lica sa sjedištem u BiH i koja su registrovana u skladu sa zakonima u BiH i kod kojih u slučaju ugovora o nabavkama roba, najmanje 50 odsto ukupne vrijednosti od ponuđenih roba imaju porijeklo iz BiH, a u slučaju ugovora o uslugama i radovima, najmanje 50 odsto radne snage za izvršenje ugovora su rezidenti iz BiH - precizira se u saopštenju.

Savjet ministara na jučerašnjoj redovnoj sjednici zadužio je Agenciju za javne nabavke da pripremi ovu odluku.