latinica  ћирилица
29/05/2020 |  17:40 ⇒ 17:41 | Autor: TANЈUG

Slovenci i Hrvati žale se na odluku Austrije u vezi s granicom

Odluka Austrije da ne stavi Sloveniju i Hrvatsku na listu zemalja čiji će građani sredinom juna moći da uđu u Austriju bez ograničenja nije u skladu sa planom EU za oporavak ili "Osnovnim standardima bloka", navelo je troje poslanika iz Slovenije i Hrvatske u pismu upućenom predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.
Austrijska granica -
Austrijska granica

Evropski poslanici iz liberalne političke grupe Obnova, slovenački Irena Јoveva, Klemen Grošelj (Obnova / LMŠ) i hrvatski Valter Flego (Renev / IDS) napisali su danas da se nadaju da će Evropska komisija reagovati na objavu Austrije, prenosi slovenačka agencija STA.

- Austrijska vlada saopštila je da neće ponovo otvoriti svoje granice zemljama koje još ne kontrolišu situaciju sa virusom korona, ali uprkos isticanju kriterijuma epidemiološkog statusa, nije uvrstila Sloveniju i Hrvatsku na listu - ističu troje zastupnika u Evropskom parlamentu.

Komisija je predstavila smjernice za postepeno ublažavanje zabrana kretanja i graničnih restrikcija u EU koje nisu pravno obavezujuće za zemlje članice, ali institucije EU se zasnivaju na solidarnosti, toleranciji, inkluzivnosti, pravičnosti i nediskriminisanju, podsjećaju evroposlanici u pismu.