latinica  ћирилица
29/05/2020 |  17:47 | Autor: SRNA

Beograd dobija park i spomenik Diane Budisavljević

Na sjednici Skupštine grada Beograd, prvoj poslije vanrednog stanja, usvojene su danas odluke o podizanju više spomenika u glavnom gradu Srbije, među kojima je i spomenik Diani Budisavljević, heroini koja je u Drugom svjetskom ratu spasila više od 15.000 srpske djece iz logora u Nezavisnoj Državi rvatskoj.
Diana Budisavljević - Foto: Screenshot/YouTube
Diana BudisavljevićFoto: Screenshot/YouTube

Osim toga, potez od Brankovog mosta do Beton hale biće preimenovan u "Park Diane Budisavljević", u kojem će biti podignut i spomenik ovog hrabroj Austrijanki.

Diana Budisavljević je tokom Drugog svjetskog rata spasila nekoliko hiljada srpske djece iz logora u Јasenovcu, odnosno više od 15.000 djece iz logora smrti u NDH, a cilj joj je bio da tu decu zbrine i nađe im roditelje.

Donesene su odluke o podizanju spomenika čuvenom arhitekti Aleksandru Deroku na Topličinom vencu, u neposrednoj blizini mjesta gdje je živio, kao i vojvodi Prvog srpskog ustanka Petru Nikolajeviću Moleru na Vračaru, te podizanje spomen klupe hroničaru Zemuna, Branku Najholdu na Zemunskom keju.

Inicijativu za "Park Diane Budisavljević" i spomenik podnio je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ali u svojstvu građanina, a narednih sedmica biće objavljen konkurs, na koji treba da se jave umjetnici.

Vesić je istakao da, iako nije riječ o državljanki Srbije, iako herojsko djelo koje je izvršila nije učinjeno u Srbiji, Diana Budisavljević zaslužuje više nego iko da dobije spomenik u Beogradu.

- Posebno sam srećan zbog Diane Budisavljević jer je veličina njenog djela potpuno nesporna. Ako negdje treba da postoji njen spomenik, on treba da postoji u Srbiji jer, iako nije živjela ovdje, njeno djelo najviše se ticalo srpskog naroda - rekao je Vesić.

Objašnjavajući inicijativu da se izgradi spomenik Petru Nikolajeviću Moleru u Molerovoj ulici, Vesić je rekao da bi taj spomenik predstavljao podsjednik na to da se njegujemo i taj dio srpske istorije kao podsjećanje na umjetnika koji je bio prvi predsjednik srpske vlade u doba Karađorđa.

Vesić je istakao da Beograd mora još više da radi na kulturi sjećanja, te najavio projekat postavljanja 150 tabli kojima će biti obilježene kuće u kojima su se dešavali značajni istorijski događaji.

Vesić je naveo da Beograd ima za sada šest, ali da će uskoro imati sedam zaštićenih kulturno-istorijskih cjelina na teritoriji grada, među kojima su Dositejev licej, Ulica kneza Mihaila, prostor oko Hrama Svetog Save i drugi, te dodao da više neće biti moguće da u nekoj kulturno-istorijskoj cjelini nikne zgrada sa "staklenom" fasadom, nego mora da izgleda u skladu sa istorijskom cjelinom čiji je dio.

Na sjednici je odlučeno i da će se park kod "Beograda na vodi" nazvati Savski park.