X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
29/05/2020 |  17:55 | Izvor: RTRS

Amfilohije: Izbezumljena vlast hoće da otima svetinje

Povodom dolaska moštiju Svetog Arsenija Sremca, drugog arhiepiskopa srpskog u podgorički saborni hram Vaskrsenja Hristovog, Arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je jutros u ovom hramu sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (foto: Јovan D. Radović) -
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (foto: Јovan D. Radović)

Nakon svetog pričešća Mitropolit Amfilohije je rekao da je Sveti Arsenije izuzetna ličnost, onaj koji je ponio krst Hristov, na kome su se ostvarile Gospodnje riječi: Ako mene goniše i vas će goniti.

- I on je gonjen i progonjen, već i kao arhiepiskop žički, kada je zgonjenja i stradanja Crkve Božije morao da pređe iz Žiče u Peć i da tamo sagradi crkvu Svetih apostola i Svetoga Vaznesenja, na temeljima drevne crkve iz 5 – 6. vijeka. To njegovo djelo je ostalo živo svjedočanstvo, evo, do naših vremena. A i njegovo stradanje - rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

I manastir Crnča, u kojem se upokojio, i Pećka Patrijaršija, rekao je Mitropolit rušeni su i razarani kroz istoriju.

- I njegov grob je stradao u Pećkoj patrijaršiji, pa je u 18. vijeku morao da bude prenesen i sakriven u ove naše krajeve, u manastir Dovolju - rekao je Vladika.

Govoreći o svetiteljevom stradanju kroz vijekove, Mitropolit Amfilohije je naglasio da je došao u Podgoricu da nas blagoslovi i utvrdi u vjeri u živoga Boga.

- Da svojom ljubavlju, i do smrti i poslije smrti, u nama utvrdi ljubav prema živome Bogu i jednih prema drugima – tu vječnu ljubav, bogoliku, hristoliku ljubav, bogočovječnu ljubav, nebesku ljubav - poručio je Mitropolit Amfilohije.

Rekao je da je Sveti Arsenije došao da posvjedoči Boga i onima koji su u naše vrijeme otuđili od Boga i od Crkve, koji su u naša vremena ubijali njegove nasljednike episkope i sveštenike.

- I daj Bože da se opamete oni koji progone Crkvu Božju, koji su izbezumljeni, koji hoće da otimaju svetinje Božje. I daj Bože da Gospod urazumi i one koji su sada na vlasti da ne otimaju svetinje, da se i oni vrate svetinji Božjoj, Crkvi Božjoj koja ovdje postoji vijekovima - poručio je Vladika Amfilohije.

Mošti Svetog Arsenija biće u poslijepodnevnim časovima vraćene u manastir Ždrebaonik.

Izvor: in4s.net