latinica  ћирилица
29/05/2020 |  19:41 ⇒ 30/05/2020 | 09:39 | Autor: RTRS

Zatražen raskid ugovora o nabavci pokretne bolnice (VIDEO)

Ugovor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i preduzeća "Balkan global", o kupovini pokretne bolnice, biće jednostrano raskinut. To je odlučeno na sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije, jer dobavljač nije u dogovorenom roku obezbijedio potrebnu dokumentaciju, i dobio saglasnost Agencije za lijekove BiH za dio medicinske opreme iz Italije i Njemačke.
40. sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije (foto: twitter.com / Vlada_Srpske) -
40. sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije (foto: twitter.com / Vlada_Srpske)

Vlada se odlučila za kupovinu mobilne bolnice, kako bi zdravstveni sektor bio spremniji u borbi protiv pandemije virusa korona.

Rokovi za cjelokupnu isporuku opreme za pokretnu bolnicu su probijeni, pa je Republika Srpska odlučila da raskine ugovor sa dobavljačem. Preduzeće "Balkan global" dužno je da vrati 4,2 miliona KM, koliko mu je avansno uplaćeno.

- Dobavljač nije izvršio cjelokupnu isporuku kao što je bilo navedeno u ugovoru. Rok u ugovoru je bio 12 dana od dana njegovog potpisivanja. Neispunjenje ugovora vodi ka jednostranom raskidanju ugovora - rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U preduzeću "Balkan global" kažu da će raskid prihvatiti, a novac vratiti.

Takođe, smatraju da je ovo klasičan primjer da BiH ne funkcioniše kao normalna zemlja, jer u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva nisu dozvolili da se roba ocarini i montira, tražeći sve i jedan papir za najmanji komad medicinske opreme iako su znali da se oprema nabavlja iz tadašnjeg epicentra pandemije virusa korona, sa sjevera Italije i da je to bilo nemoguće obezbijediti u rekordnom vremenu.

- Mi smo se obavezali na rok od 12 dana za isporuku polazeći od pretpostavke da ćemo u vanrednoj situaciji od ove Agencije dobiti dozvolu za uvoz opreme, ali nismo ni danas dobili dozvolu, što je dovelo do niza administrativnih poteškoća i do kašnjenja. Mi ćemo izvršiti povrat od 4,2 miliona KM - naveo je Slaven Ristić, vlasnik "Global Balkana" i Tehničkog remonta Bratunac.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH tvrde da oni nisu bili kočnica.

Direktor Aleksandar Zolak za Srpskainfo kaže da je zahtjev za uvoz medicinske opreme za pokretnu bolnicu njima upućen tek prije dva dana. Јuče su na taj zahtjev odgovorili tražeći dopunu dokumentacije. Pojasnio je da je zahtjev za uvoz uputila firma Derbi trejd iz Brčkog.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika odluka da ugovor bude raskinut je dobra. Kaže Srpska nije željela da kalkuliše. Tvrdi, nadležna Agencija nije htjela da uvaži okolnosti koje su bile veoma složene u postupku nabavke.

- Novac koji je bio uplaćen biće vraćen. Za dalje ćemo razgovarati da li ćemo tu bolnicu nabaviti ili nećemo, kasnije u nekom periodu. Ali, mislim da je korektno da se ova priča stavi ad akta. Oni koji u tome vide nešto slavodobitno, to je njihov problem - istakao je Dodik.

U preduzeću "Balkan global" kažu da nije kraj i da će pokušati skupiti svu dokumentaciju.

- Vidjećemo šta može da se uradi da iz ovoga izađemo kao pobjednici - dodaje Slaven Ristić, vlasnik "Global Balkana" i Tehničkog remonta Bratunac.

Iz opozicije tvrde da je raskidanje ugovora velika pobjeda između ostalih i opozicionih političara u Republici Srpskoj.

Vlast ne misli tako.

- Pobjede se ostvaruju na izborima, a ne u borbama koje opozicija izmišlja i koje vode sami sa sobom. Oni pokušavaju da pokažu da je nešto bilo problematično, ali sav problem je u činjenici da su procedure koje smo trebali sprovesti kod Agencije za lijekove BiH bile užasno spore - dodao je srpski član Predsjedništva BiH.

Oprema za pokretnu bolnicu početkom aprila stigla je u Banjaluku.

Јedan dio je montiran, dok je medicinski dio pošiljke čekao na carini u Gradišci da dođe dokumentacija iz Italije i Njemačke kako bi Agencija za lijekove BiH dala saglasnost i roba bila ocarinjena.