latinica  ћирилица
29/05/2020 |  20:08 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Uskoro digitalizacija tehničkog pregleda vozila (VIDEO)

Tehnički pregled vozila u Republici Srpskoj uskoro bi trebalo da bude digitalizovan. Prvi zaposleni u stanicama, za ovu vrstu usluge, već prolaze obuku za rad na novom softveru, koji je rezultat rada domaćih stručnjaka iz kompanije "Prointer".
Prointer - Foto: RTRS
ProinterFoto: RTRS

Među prvih 70 polaznika obuke za rad na novom softveru je i Goran Zrnić. Kaže, iskusni predavači i kvalitetan program obuke omogućiće brzo savladavanje novog, od kojeg bi najviše koristi trebalo da imaju njegove kolege, ali i krajnji korisnici.

- Imamo partnerski odnos struke i stanica za tehnički pregled, što je jako bitno. Svi smo otvoreni za prijedloge za unapređenje sistema i mislim da ćemo imati uspješnu saradnju - rekao je Goran Zrnić iz stanice za tehnički pregled “Agram d.d.“.

Digitalizacija tehničkih pregleda trebalo bi da omogući i direktno očitavanje registarskih tablica na vozilima putem kamera, sinhronizaciju video-nadzora i uvođenje bar kodova za svako auto. Ideja je i da softver služi za kontrolu rada stanica, ali i da sadrži podatke o licencama i sertifikatima.

- Za početak će olakšati posao ljudima koji rade tehničke preglede, oni će imati čitavu bazu podataka na jednom mjestu, a sa druge strane sigurno će mnogo olakšati i korisnicima zato što ćemo uraditi dodatne sisteme, počevši od smart kartica - naglasila je marketing menadžer kompanije “Prointer“ Mirjana Јukić.

Direktor Centra za automobilsko inženjerstvo Bojana Pašalić naglasila je da je cilj da se obaveza adekvatnog tehničkog pregleda vozila konačno i u javnosti shvati kao značajan doprinos bezbjednosti saobraćaja na putevima, a ne kao usputni proces koji više služi kao "kusur" osiguravajućim društvima prilikom registracije vozila.

- Mi iz stručne institucije za tehničke preglede takođe možemo već sada da istaknemo da će jedan dio stanica za tehničke preglede vozila morati da obnovi svoje uređaje, jer je na pojedinim stanicama ta oprema stara i po nekoliko decenija - naglasila je Pašalićeva.

U Srpskoj trenutno posluje oko 240 stanica za tehnički pregled kroz koje godišnje prođe oko 400.000 vozila.