latinica  ћирилица
29/05/2020 |  21:15 | Autor: SRNA

Bošnjaci ne žele izmjene Izbornog zakona

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović izjavio je da je SNSD očekivao izmjene Izbornog zakona BiH, ali da Bošnjaci to očigledno ne dozvoljavaju, prvenstveno zbog hrvatskog faktora.
Luka Petrović - Foto: RTRS
Luka PetrovićFoto: RTRS

- Mi nemamo nikakav problem i da se Izborni zakon promijeni i da se postignu neki elementi, ali je očigledno da sada nema uslova za to. Ovaj Izborni zakon je pun paradoksa što govori i primjer da je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić na izborima 2018. godine izabran sa većim brojem glasova od bošnjačkog člana Šefika DŽaferovića - rekao je Petrović.

On je istakao da svako zna da u BiH ima 17 odsto Hrvata, 48 odsto Bošnjaka, te da nije normalno da hrvatski član Predsjedništva BiH dobije više glasova od bošnjačkog.

- Bošnjaci zbog toga ne žele izmjene Izbornog zakona jer sigurno ne bi originalno hrvatsko glasačko tijelo izabralo njega /Komšića/ i to je jasno svima. To je neka šematika u bošnjačkom tijelu koju oni uporno rade, ponižavaju hrvatski faktor, i naravno mi smo im neprestana meta od Dejtona naovamo - rekao je Petrović za ATV.

Petrović je ubijeđen da Bošnjaci neće uspjeti da ponište rezultate Dejtonskog sporazuma, a to je njihov cilj - majorizacija i hrvatskog i srpskog naroda u BiH.

Petrović kaže da je SNSD u Sarajevu matiran, što SDA i druge stranke i žele, tako da ne može povući potez, jer ima jednog partnera koji igra igru po principu "malo Slađa, malo Zorka", odnosno nije se opredijelio za partnerski odnos za funkcionisanje ovog Savjeta ministara, nego ide malo lijevo, malo desno.

- SDA je uspio da napravi front u srpskom korpusu, mi to nismo uspjeli u bošnjačkom. Kada je pitanje Republike Srpske, bošnjački korpus je kompletan. Kada je u pitanju Srpska, postoje elementi koji su opozicioni. Neko ko je opozicija mogao je reći SDA - "vi ste vlast, ne trebate s nama, vi ste dogovorili četvorogodišnji mandat". Međutim oni su uletjeli, po principu "dajte da rušimo srpski korpus iz Srpske" odnosno reprezentaciju. Zna se ko ruši reprezentaciju - rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, dogodilo se da SDA sada oživljava koaliciju koju su od 2014. do 2018. godine imali sa SDS-om i PDP-om.

- To nije logično, to je koalicija, mi imamo partnerski odnos. Želimo da formiramo vlast gdje ne bi bila ugrožena Republika Srpska. Vidjeli ste, reagovali su i EU i američka Ambasada u vezi sa raspodjelom sredstava MMF-a. I to neko koči, guverner ili tako dalje u Centralnoj banci, ne želi da podijeli novac u procentima koji je dogovoren. Ro što oni imaju problem u Federaciji BiH, to je njihova stvar - istakao je Petrović.

Petrović kaže da bi oni i voljeli da SNSD nije na ovim funkcijama na nivou BiH.

- Dogodilo se da je uspostavljen Savjet ministara i to njima ne odgovara i oni pokušavaju da naprave haotično stanje, da to ne funkcioniše, da nema nikakvih aktivnosti, da ne dođe nikakav novac za razvoj i odžanje sistema Republike Srpske. Ono imaju svoje ciljeve-opozicione, samo što su nažalost protiv stabilnosti Srpske i tu koaliciju SDS-a, PDP-a i SDA čuvaju i njihov cilj je, nakon deset izgubljenih izbora - da se sruši ova vlast pošto-poto. Oni ne razmišljaju o tome šta bi napravili sada - zaključio je generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović.