X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
30/05/2020 |  10:47 | Izvor: TANЈUG

Merkel odbila Trampov poziv da uživo prisustvuje samitu G7

Njemačka kancelarka nije prihvatila poziv predsjednika SAD Donalda Trampa da uživo prisustvuje samitu G7 koji će se održati u Vašingtonu krajem juna zbog pandemija korona virusa, prenosi Politiko.
Angela Merkel i Donald Tramp - Foto: nezavisne novine
Angela Merkel i Donald TrampFoto: nezavisne novine

Kancelarkino odbijanje da prisustvuje samitu podriva pokušaje američkog predsjednika da ovaj događaj predstavi kao pokazatelj normalizacije situacije u vezi sa pandemijom i nova je u nizu nesuglasica između ova dva lidera.

- Federalna kancelarka zahvaljuje predsjedniku Trampu na njegovom pozivu za samit G7 krajem juna u Vašingtonu. Uzimajući u obzir sveopštu situaciju u vezi sa pandemijom u ovom trenutku, ona ne može da pristane da uzme učešća i da otputuje za Vašington - izjavio je portparol njemačke vlade Štefen Zajbert za Politiko.

- Ona će naravno nastaviti da prati razvoj pandemije - dodao je Zajbert.

Odbijanje Merklove da prihvati poziv Trampa posljednji je u nizu pokazatelja zategnutih odnosa između ova dva lidera, ocjenjuje Politiko.

Tramp je više puta kritikovao Njemačku, i to kancelarku posebno, povodom različitih pitanja, od trgovinskog viška Berlina do troškova za odbranu i posvećenosti NATO. Merkel je javno dovela u pitanje jednostrani pristup Trampove administracije u pogledu niza pitanja u vezi sa spoljnom politikom, od klimatskih promjena do Iranskog nuklearnog programa.

Ove nedelje u telefonskom razgovoru između američkog predsednika i nemačke kancelarke došlo je do nesuglasica zbog tema koje se odnose na NATO, Severni tok 2 i odnose sa Kinom, tvrdi viši američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Portparol njemačke vlade nije odgovorio na pitanje da li je u ovom razgovoru došlo do novih tenzija između dva lidera, a Bijela kuća po tom pitanju nije dala komentar, prenosi Politiko.

Odbijanje Merkelove da samitu prisustvuje uživo podriva pokušaje američkog predsjednika da ovaj događaj predstavi kao prelomni momenat koji će označiti normalizaciju situacije u vezi sa pandemijom korona virusa.

Tramp je samit koji je trebalo da se održi u martu otkazao zbog korona virusa i najavio održavanje video-konferencije. Međutim, on je u tvitu objavljenom 20. maja rekao da bi samit mogao da se održi i da bi to bio odličan pokazatelj normalizacije situacije u vezi sa pandemijom.