X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
30/05/2020 |  11:18 ⇒ 13:57 | Izvor: RTRS

Da li će biti proslave maturskih večeri u Semberiji?

Republički štab za vanredne situacije donio je Odluku kojom se učenicima završnih razreda omogućava proslava maturske večeri u periodu od 1. juna, u skladu sa propisanom mjerom ograničenja okupljanja više od 50 lica.

Obaveza direktora škola je obezbjeđenje proslave matura u skladu sa mjerama koje predviđaju najviše 50-oro okupljenih na jednom mjestu, navedeno je , između ostalog u Odluci Republičkog štaba.

Škole u Semberiji su spremne da u skladu sa uputama Štaba realizuju maturske večeri, odnosno sprovedu sve mjere zaštite.

Ekonomska škola ove godine ima šest odjeljenja maturanata.

- Na niovu Aktiva srednjih škola mi smo počeli utvrđivanje broja zaintersovanih za proslavu maturske večeri. Na osnovu rezultata te ankete procijenićemo da li ćemo slaviti maturu. Trenutno nije veliko interesovanje ali to ne znači da se to neće poromijeniti - kaže Duško Đurić, direktor Ekonomske škole u Bijeljini.

Maturske večeri se mogu organizovati u toku juna.

Mlađi maturanti – osnovci , prema riječima direktora škola malu maturu neće obilježavati, kako je to ranije bio običaj.

- Djeca moraju biti sa maskama, dva metra jedno od drugog, nema plesa, nema prilaska jedno drugom da se slikaju, i odjeljenske starješine u razgovoru sa roditeljima i učenicima su zaključili da je neizvodljivo slavljenje mature. Niko ne može da prihvati dogovornost. Јa prvi ne mogu da skupim 110 učenika da slave. A djeca ne žele da slave po jedno odjeljenje. To bi bilo negdje u holu, ili u sali, a to bi trebali pet večeri da slavimo - navodi Đorđe Mirković, direktor OŠ "Sveti Sava" u Bijeljini.

Ove godine škola "Sveti Sava" ima pet odjeljenja maturanata, odnosno 114 učenika završnog 9. razreda, što je manje nego prošle godine.

Kakva - takva utjeha za maturante su fotografije, odnosno maturski panoi koji će ostati kao svjedočanstvo o maloj maturi.