X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
30/05/2020 |  12:06 ⇒ 12:07 | Izvor: SRNA

Kovačević: Nije plaćen PDV za respiratore

Firma "Srebrena malina" nije platila PDV za respiratore, koji su u Federaciju BiH stigli iz Kine, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.
Ratko Kovačević - Foto: RTRS
Ratko KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je naveo da "Srebrena malina" trenutno duguje UIO PDV za april u iznosu nešto većem od 472.000 KM.

- Ukoliko se uplata izvrši danas, biće proknjižena na kartici obveznika u ponedjeljak iza 9.00 časova. Dakle, danas i sutra u toku dana neće biti nikakvih promjena više - rekao je Kovačević za N1.

Prema njegovim riječima, 20 respiratora nalazi se na Aerodromu u Sarajevu.

- Takođe, dodatnih 20 respiratora se nalazi na Aerodromu Sarajevo pod carinskim nadzorom i oni će biti pušteni kad `Srebrena malina` plati uvozne dažbine, tačnije PDV u iznosu od 265.131 KM - pojašnjava Kovačević.

Federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić, predati su juče u nadležnost Tužilaštva.

Portparol Tužilaštva Boris Grubešić rekao je jutros da tužilački tim radi i da bi tokom dana trebalo bi da bude donesena odluka da li će za Novalića, Solaka i Hodžića biti zatražen jednomjesečni pritvor ili će biti pušteni na slobodu.