X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
30/05/2020 |  13:37 ⇒ 17:32 | Izvor: TANЈUG

Bez novozaraženih u Sloveniji; Sutra proglašavaju završetak epidemije

Nakon 613 urađenih testova, u Sloveniji u petak nije otkriven ni jedan novozaraženi od koronavirusa, saopštila je slovenačka vlada.
Virus korona (foto:A.K.) - Foto: klix.ba
Virus korona (foto:A.K.)Foto: klix.ba

Vlada Slovenije sutra će proglasiti “administrativni“ završetak epidemije korona virusa poslije 80 dana trajanja.

Slovenija u protekla 24 sata nije imala novozaraženih među 613 testiranih uzoraka, te će zbog dobre epidemiološke slike sutra uslijediti i “administrativni“ kraj epidemije.

To znači da nošenje maski u zatvorenom prostoru više neće biti obavezno i tretirano kao kršenje zakona nego samo “preporučeno“.

Premijer Slovenije Јanez Јanša rekao je da je ovako veoma dobro epidemiološko stanje najbolje u Evropi i da njegova vlada nastavlja sa popuštanjem mjera, prenosi Avaz.

Naredne sedmice otvaraju se učionice za učenike svih razreda koji su do sada učili “na daljinu“, jedino to ne važi za učenike srednjih škola.

Direktor državnog Zavoda za javno zdravlje Milan Krek naglasio je da je virus još prisutan i da bi drugi epidemijski talas mogao biti još opasniji, kao i da je ta mogućnost visoka, pa onaj koji šeta bez maske ugrožava zdravlje sebe i drugih.

Krek je istakao da epidemiolozi i Vlada moraju iskoristiti sadašnju dobru epidemiološku sliku da se pripreme na probleme koje bi virus u drugom talasu mogao izazvati u domovima za starije, bolnicama i ekonomiji, prenijeli su hrvatski mediji.

Od proglašenja epidemije korona virus je potvrđen kod 1.473 lica među više od 78 hiljada testova.

Preminulo je 108 ljudi, a najviše je riječ o starijoj populaciji s više hroničnih bolesti iz domova za starije i nemoćne.

U bolnicama u Ljubljani i Mariboru nalazi se još sedam bolesnika primljenih na liječenje od Covid-19, od kojih su dva na intenzivnoj njezi.