latinica  ћирилица
30/05/2020 |  16:05 ⇒ 16:07 | Autor: SRNA

O spornoj rezoluciji potreban jedinstven stav, a ne političko potkusurivanje

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić smatra da o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, o kojoj bi u ponedjeljak, 1. juna, trebalo da raspravlja Narodna skupština, treba imati jedinstven politički stav, a ne da to bude tema za političko potkusurivanje, ali da ne vjeruje da je moguće postići takvu vrstu razumnog odnosa.
NDP - Foto: RTRS
NDPFoto: RTRS

- Apelujem da učesnici ne koriste ovu priliku da se međusobno blate, jer moraju da znaju da mi tako blatimo mrtve, stotine hiljada onih koji su izgubili glavu u NDH - rekao je Čavić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da, poučen iskustvom iz djelovanja Narodne skupštine ovog saziva u proteklom periodu, ne vjeruje da je moguće da se postigne takva vrsta razumnog odnosa prema ovom pitanju, već je preliminarno potpuno jasno da će se koristiti "teška artiljerija", posebno u duhu činjenice da dolaze lokalni izbori.

Čavić smatra da ovako delikatno političko pitanje ne bi smjelo da izlazi iz okvira Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu, koja je usvojena u parlamentu Srpske 2015. godine.

Lider NDP-a je rekao da bi svi koji su iz reda Srba u Predstavničkom domu parlamenta BiH ranije učestvovali u usvajanju sporne rezolucije trebalo da imaju u vidu golgotu koja se desila od 1941. do 1945. godine i opšte kvalifikacije da je riječ o genocidu na prostoru NDH počinjenom nad tri etničke grupe - Srbima, Јevrejima i Romima, koje danas niko ne negira, a koje su u Јugoslaviji bile "bačene pod tepih".

Čavić smatra da se nije smjelo desiti da sa srpske strane nema jedinstvenog odgovora i da u dobrom dijelu ova rezolucija izgleda onako kako jeste.

- U njoj postoji dijelova koji su apsolutno prihvatljivi za svakoga, ali postoje delikatni dijelovi koji se nisu smjeli desiti, a o tome će se raspravljati u Narodnoj skupštini - naglasio je Čavić.

On je ukazao kako je trebalo pedantno voditi računa i o preambuli Rezolucije, koja je dosta sporna u nekoliko uglova, te da je morala isključivo biti vezana za sraman čin mise u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, rasprava u Predstavničkom domu parlamenta BiH izazvana je onim što se nigdje u svijetu ne događa - da zvanično Katolička crkva za Hrvate u BiH organizuje misu za fašiste koji su stradali u Blajburgu.

- Zamislite šta bi se desilo u Njemačkoj da se organizuju mise za Hitlera, Ajhmana ili u Italiji za Musolinija. Cijela država bi se prevrnula naopačke i svi bi bili ekspresno `iza brave`, jer je to tako u takvim uređenim demokratskim državama koje su istorijom potpuno raščistili svoje odnose na osnovama antifašističke borbe - istakao je Čavić.

Čavić ističe da komunistički režim nije bio zasnovan na rasnoj ideologiji, dok fašistički režim NDH jeste bez obzira što, kada je riječ o ideološkim razlikama, i jedan i drugi režim nisu štedjeli nikoga.

- Tako fašisti, nisu štedjeli ni Hrvate ni Bošnjake kada su bili ideološki suprotstavljeni, a po nacionalnoj osnovi nisu likvidirani - rekao je Čavić

Klub NDP-a, dodao je, imaće prijedlog svojih zaključaka o ovoj temi konzistentno na istoj političkoj osnovi na kojoj su predložili i 2014. i 2015. godine Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

Govoreći o odluci Vlade Srpske da raskine ugovor o nabavci mobilne bolnice i mogućnosti da se o tome vodi istraga, Čavić je rekao da nema ništa protiv toga da se vrši istraga o svakome, počev od njega.

- To je obaveza institucija. Svako ko je negdje izabran i imenovan mora da bude svjestan da odgovara za svoje postupke. Da li je učinio stvari suprotne zakonu ili nije, to je njegova stvar - rekao je Čavić.

On ne vjeruje da je učinjena bilo kakva greška u izvršenju zakona i pozdravlja odluku o raskidanju ugovora.

- Trebalo je to učiniti i ranije da se to pitanje ne bi prebacilo u polje političkih spekulacija, ali nikad nije kasno. Međutim, to nosi posljedice jer je proizvelo turbulencije i političke stavove koji su se umiješali u ovaj postupak - rekao je Čavić.