latinica  ћирилица
30/05/2020 |  18:34 ⇒ 31/05/2020 | 13:42 | Autor: RTRS

Žrtve u Starom Brodu ne smiju biti zaboravljene; 78 godina od stradanja 6.000 Srba (FOTO/VIDEO)

U Starom Brodu kod Višegrada obilježeno je 78 godina od stradanja više od 6.000 Srba iz doline Krivaje, Romanijskog platoa i Gornjeg Podrinja, koje su pripadnici ustaške Crne legije pod komandom Јure Francetića na zvjerski način ubile u proljeće 1942.godine.
Stari Brod - sjećanje - Foto: SRNA
Stari Brod - sjećanjeFoto: SRNA

Sa današeg skupa je poručeno da žrtve ne smiju biti zaboravljene i da se neće dozvoliti prekrajanje istorije.

Preživjele žrtve ustaškog zločina dobro se sjećaju svojih dželata.

- To su učinile združene ustaške snage pod komandom Јure Francetića, satnik Zulfaga Dumonjić, Hasan Erbat sa Sokoca - priča Spasoje Đerić, žrtva zločina.

Foto: Srna

Tezu da jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu protjerati i jednu pokrstiti ustaše su ostavrile u Miloševićima i Starom Brodu.

- Јure Francetić sa svojom ustaškom hordom u čijem sastavu moram napomenuti je bilo dosta predstavnika muslimanskog naroda su imali jedan jedini cilj a to je da unište stanovništvo ovog prostora ,i na žalost 6.000 nevinih civila, staraca, žena djece izgubili su svoje živote samo zato što su Bili Srbi - rekao je Slobodan Župljanin, izaslanik predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Foto: Srna

Zločin nad Srpskim narodom za vrijeme NDH godinama je zarad bratstva i jedinstva zataškavan.

- Počev od Јasenovca, Gradine, Garavaca, Šušnjara, Prebilovaca , Јadovna brojnih jama i ovdje velikog stradanja u Starom Brodu. Na žalost komunistički sistem u preiodu svoje vladavine na ovom prostoru po drugi put je ubio žrtve time što ih je potpuno negira - istakao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Zločin nad srpskim narodom u dolini Drine 1942. godine nikada ne smije biti zaboravljen.

- Na ovo mjesto se mora dolaziti. Djeca, ekskurzije da bude obavezan program u srednjim i osnovnim školama da vide na koji način su zvjerski ubijani ljudi samo zato što su Srbi - napomenuo je Boško Tomić, savjetnik srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Naša poruka naraštajima koje dolaze da se ovakve stvari nikada više ne ponove i ne smijemo zaboravljati i to moramo prenositi sa generacije na generaciju - poručio je Mladen Đurđević, načelnik opštine Višegrad.

U znak sjećanja na više od 6.000 Starobrodskih mučenika na strmim obalama Drine podignuto je spomen obilježje, kapela i muzej sa sklupturama u Drini koje simboolizuju srpske žrtve.