latinica  ћирилица
30/05/2020 |  18:43 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

Prijedor: Obilježeno 28 godina od Dana odbrane grada (FOTO/VIDEO)

U Prijedoru je obilježeno 28 godina od Dana odbrane grada u odbrambeno-otadžbinskom ratu. 30. maja 1992. godine pripadnici "zelenih beretki" napali su Prijedor. Ubijeno je 15 srpskih boraca, a 26 ih je ranjeno.
Polaganje vijenaca, Prijedor - Foto: SRNA
Polaganje vijenaca, PrijedorFoto: SRNA

U znak sjećanja na poginule, brojne delegacije položile su vijence ispred spomen–ploče u zgradi Policijske uprave i Centralnog spomen–obilježja.

Dušan, Mihajla,Marija i Milica zapalili su svijeće u znak sjećanja na poginule borce. Njihov djed je branio ovaj grad.
Devetnaestogodišnji Draško Topić ponosan je kaže, na oca koji se kao borac Vojske Republike Srpske borio za odbranu.

Foto: Srna

Sjećanja su i danas oživjela na 30. maj 1992. godine, kada su napadom muslimansko-hrvatske paravojne formacije imale cilj preuzimanje kontrole nad Prijedorom.

- Moram da naglasim da je to jutro Prijedor imao i pet zarobljenih ljudi, između ostalog, bio sam i ja. Ranjen i zarobljen - rekao je Marijan Јešić učesnik odbrane grada Prijedora.

Penzionisani policajaca MUP-a Republike Srpske Zdravko Torbica naveo je da je napad krenuo u 5.15 ujutro i pripadnici MUP-a Srpske sami su pružali otpor do 10 sati, do dolaska Vojske Republike Srpske.

- U saradnji sa Vojskom Srpske ekstremisti su daleko odbačeni od Prijedora - dodao je Torbica.

Prijedorske brigade ratovale su na brojnim ratištima širom Srpske, ali smatraju da je bitka za njihov grad najznačajnija pobjeda.

- Među 575 poginulih Prijedorčana u odbrambeno-otadžbinskom ratu je i 15 Prijedorčana koji su branili svoj grad - rekao je Zoran Predojević, predsjednik GO BORS Prijedor.

Foto: Srna

Јoš niko nije procesuiran za organizovane napade na Prijedor, kaže Zdravka Karlica, čiji je suprug, major Zoran Karlica tog dana ranjen, nakon čega je preminuo.

- Nikada se ovo više nikom ne dogodilo i ne ponovilo. Mi danas živimo ovdje zajedno i sa Bošnjacima i Hrvatima i pitam se uvijek zašto je to moralo uopšte da bude? - rekla je Zdravka Karlica predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković naveo je da treba da se izvuče zaključak iz nesretnih događaja i da se ovakvi sukobi nikadf više ne trebaju ponoviti.

Ovaj datum biće upisan zlatnim slovima u istoriji grada na Sani, ali istovremeno je i poruka generacijama koje dolaze, da čuvaju ono najvažnije – slobodu i mir.