latinica  ћирилица
30/05/2020 |  20:05 ⇒ 20:43 | Autor: SRNA

Rimčeva i još četvoro mjesec dana u istražnom pritvoru

Dojučerašnjem državnom sekretaru Ministarstva uprave Hrvatske Јosipi Rimac i za još četviri lica određen je jednomjesečni istražni pritvor zbog sumnje u umiješanost u više krivičnih djela u oblasti privrednog kriminala.
Uhapšena i Јosipa Rimac (foto: abcportal.info) -
Uhapšena i Јosipa Rimac (foto: abcportal.info)

U istražnom pritvoru biće i Nataša Turbić, Ružica Njavro, Marinko Tokmačija i Ante Sladić.

Željko Gulišija, advokat Јosipe Rimac, najavio je da će uložiti žalbu na ovu odluku.

Rimčevu, koja je i bivši gradonačelnik Knina, ne sumnjiče se samo za pogodovanje investitoru vjetroelektrane Krš-Pađene i primanje mita od 45.000 evra, već i za pogodovanje u vezi sa državnim podsticajima.

Hrvatski mediji javljaju da je akcija izvedena munjevito kada je Rimčeva saznala da je istražni organi prisluškuju i prate.

Rimčeva i još 12 državnih funkcionera i preduzetnika sumnjiče se za krivična djela trgovanja uticajem, zloupotrebe položaja i ovlašćenja, davanje mita i davanje mita za trgovanje uticajem, te primanje mita.

Prijavljeni su i vlasnik grupacije "Lager" i firme "C.E.M.P." Milenko Bašić, izvršni direktor "Lagera" Dragan Stipić, predsjednik Uprave "Hrvatskih šuma" Krunoslav Јakupčić, šef splitske ispostave "Hrvatskih šuma" Ivan Melvan i direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije /HERA/ Tomislav Јureković.

Uz njih, prijavljeni su šibenski preduzetnik Ante Sladić, zagrebački preduzetnik Јosip Ravlić, HDZ-ov kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija, sekretar kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, načelnik Gračaca Nataša Turbić, kninski preduzetnik Nikola Lapčić i juče smijenjeni pomoćnik ministra privrede Ana Mandac.