latinica  ћирилица
31/05/2020 |  10:42 ⇒ 10:51 | Autor: RTS

NBA igrači protestuju na ulicama, Brogdon i Braun sa megafonom u rukama (VIDEO)

Sve brojnim i masovnijim protestima koji se već danima održavaju širom Sjedinjenih Američkih Država pridružilo se i u njima aktivno učešće uzelo je i nekoliko NBA igrača - Malkom Brogdon, DŽejlen Braun, Tobajas Heris i Denis Smit džunior.
Denis Smit džunior takođe na ulici (foto: twitter.com / HereCumMimi) -
Denis Smit džunior takođe na ulici (foto: twitter.com / HereCumMimi)

Stotine hiljada ljudi je na ulicama američkih gradova, gdje izražavaju svoje nezadovoljstvo i protest zbog ubistva DŽordža Flojda, koga je policajac ugušio prilikom hapšenja u Mineapolisu.

Među onima koji marširaju su i NBA igrači, a prvog kojeg smo, makar javno, mogli tamo da primjetimo, bio je igrač Filadelfije Tobajas Heris, inače veliki prijatelj Bobana Marjanović.

Heris se priključio mirnoj uličnoj šetnji u gradu važnom za američku istoriju, a dio tog njegovog čina pojavio se i na društvenim mrežama.

Poput Herisa, i košarkaš Njujorka Denis Smit džunior izašao je na ulicu u Fejetvilu, u državi Sjeverna Karolina, gdje je bio u društvu poznatog repera DŽi Kola.

Ipak, čini se da je, bar što se tiče NBA igrača, najaktivnije bilo u Atlanti, gdje su takođe održane masovne demonstracije.

U njima su aktivnu, čak i predvodničku ulogu imali košarkaš Indijane Malkom Brogdon, koji inače važi za jednog od najobrazovanijih i društveno najangažovaniih igrača u NBA ligi, kao i zvijezda Bostona DŽejlen Braun, koji je svojim automobilom vozio 15 sati kako bi bio dio nenasilnog protestovanja u Atlanti, država DŽordžija.

Obojca su na snimcima viđeni sa megafonom u rukama, a tom prilikom poslali su sljedeće poruke.

 

- Imam braću, sestre, prijatelje na ulicama. Ne treba da palimo svoj grad. Ovo je najponosniji crni grad na svijetu.  Moj dejd je marširao pored Martina Lutera Kinga tokom šezdesetih godina, i bio je nevjerovatan. On bi ponosan da nas vidi ovdje. Mi moramo da idemo naprijed - rekao je između ostalog Brogdon okupljenima, istakavši lidersku ulogu svog kolege košarkaša DŽejlena Brauna.

- To što sam poznat i NBA igrač ne isključuje me iz ovakvih priča, Јa sam prije svega crni čovjek i član ove zajednice. Moramo da podignemo glas protiv nepravde koja se dešava, jer to nije u redu - poručio je Braun na svom Instagram lajvu, prethodno vodivši dio protesta na drugom mjestu u Atlanti sa povicima u megafon: ”Šta hoćemo? Hoćemo pravdu! Kada je hoćemo? Sada!”.