latinica  ћирилица
31/05/2020 |  11:21 ⇒ 13:41 | Autor: RTS

Priština počela da sprovodi "mjere reciprociteta"

Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primjena novih mjera koje je donijela kosovska Vlada.

Kosovska vlada objavila je odluku o postepenom uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih preduzeća koja se plasira na kosovsko tržište, ocijenivši da "barijere Srbije nastavljaju da štete uvoznicima i izvoznicima sa Kosova i izazivaju trgovinski deficit za Kosovo".

 Prema izmjenama i dopunama vladine odluke, u trgovinskim odnosima sa srpskim preduzećima zabranjena je dokumentacija o poljoprivrednim i industrijskim proizvodima na kojoj nema naziva "Republika Kosovo", ili ako je, tvrdi se u odluci vlade, "suprotno ustavu i negira nezavisnost i suverenitet".

- Agencija za hranu i veterinarstvo je obavezna da koristi grb i ime Republika Kosovo u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima, dok privrednim subjektima iz Srbije mora da se obezbijedi ulazna dozvola za svako vozilo koje prevozi robu koja ulazi na Kosovo u kancelariji za vezu Kosova u Srbiji - navodi se u odluci.

Odluka ostaje na snazi do daljeg, a privredno preduzeće osnovano prema pravilima vlasti u Srbiji ne može da bude priznato kao pravno lice, već samo u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naveo je da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo".