latinica  ћирилица
31/05/2020 |  19:11 ⇒ 01/06/2020 | 10:48 | Autor: RTRS

Dodik: Rezolucija treba da bude odbačena

Narodna skupština Republike Srpske sutra će na posebnoj sjednici raspravljati o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Zahtjev za njeno održavanje potpisali su poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, Demosa, SPS , Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, donesena nedavno u Parlamentarnoj skupštini BiH, sutra treba da bude odbačena, izjavio je predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik. On je napomenuo da je Skupština zakazana radi jačanja rezolucije u vezi sa genocidom u Јasenovcu i nad Srbima, koja je u parlamentu Srpske ranije donesena.

- Tog određenja koje je Narodna skupština donijela ranije nema u tome što su donijeli na nivou BiH, onda se skrnavi položaj i omalovažava stradanje srpskog naroda, favorizuje se stradanje drugih ili izjednačavaju oni koji su bili na zločinačkoj strani i to je nešto što očekujemo da će Narodna skupština sutra odbaciti. Tu njihovu rezoluciju koja neće ni važiti, ni imati podršku u Srpskoj - rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović istakla je da će Narodna skupština Srpske naravno uraditi svoj dio posla i vratiti stvari u svoj tok.

- Poigravati se sa istorijom je nešto što nikome neće pomoći i baca ljagu na njih same koji su digli ruku za takvu rezoluciju - smatra Cvijanovićeva.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a kaže – iznenadilo ga je sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine, jer je vladajuća većina u Srpskoj izbjegla da osudi ustaški pokret i održavanje blajburške mise u Sarajevu, svrstavajući se na stranu svojih koalicionih partnera – HDZ-a.

- Glasanje za tu rezoluciju bila je odlična stvar koju smo dole učinili, a njihova apstinencija od glasanja ih svrstava u red onih koji su predali jasenovačku građu. U toj rezoluciji to je osuđeno - naveo je Šarović.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske jedini parlament koji je još 2015. godine usvojio Deklaraciju o genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu i uputio je u nekoliko parlamenata u svijetu. O ovoj temi, smatra, ne bi smjelo da se usvoji ništa što izlazi iz okvira te deklaracije.

- Žalim što nije došlo do jednog opšteg konsenzusa po ovoj osnovi i žalim što je rasprava o misi zadušnici blajburškim žrtvama u po Sarajeva poslužilo kao osnov za političke kalkupacije njenih učesnika i s bošnjačke i srpske strane. Nije se smjelo desiti da sa srpske strane nema jedinstvenog odgovora - naveo je Čavić.

Iz Ujedinjene Srpske očekuju tešku raspravu i smatraju da su Srbi u Sarajevu pokazali nejedinstvo.

- Ovo je tema koja je za nas veoma bitna, ali ito tako, teško je 75 godina nakon Drugog svjetskog rata da opet govorimo o žrtvama i svi mi znamo koliko su Srbi podnijeli žrtava u Drugom svjetskom ratu i bilo kakvo otkopavanje tih grobova i prekrajanje istorije za Srbe je uvijek bolno - istakao je Milan Petković potpredsjednik Ujedinjene Srpske.

U obrazloženju zahtjeva za sutrašnju sjednicu poslanici su naveli da je neprihvatljiv i sam naziv rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično sprovodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba. Time je Predstavnički dom BiH, kako se navodi u zahtjevu, pristupio sramnom prekrajanju istorije.