latinica  ћирилица
31/05/2020 |  19:15 ⇒ 01/06/2020 | 10:48 | Autor: RTRS

Novalić, Solak i Hodžić pušteni na slobodu, uz mjere zabrane

Sud BiH nakon maratonskog ročišta, koje je trajalo do ranih jutarnjih časova, nije prihvatio prijedlog Tužilaštva da se osumnjičenim u aferi "Respiratori" odredi jednomjesečni pritvor.

Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić pušteni su na slobodu, a sud im je odredio mjere zabrane. Iz SDA su ekspresno pozvali Visoki sudski i tužilački savjet da pokrenu proceduru smjene glavne bh. tužiteljke Gordane Tadić.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija pozvao je SDA da prestane s opstrukcijom istrage i pritiscima na Tužilaštvo.

Vijest o izlasku Novalića, Solaka i Hodžića u javnosti se pojavila čak i prije nego što su o odluci suda bili obavIješteni njihovi branioci, a izlaskom na sporednu kapiju sudskog kompleksa izbjegli su susret sa većinom novinarskih ekipa .

Gotovo sinhronizovano sa viješću na pojedinim sarajevskim portalima oglasili su se i iz SDA zatijevajući smjenu Tadićeve jer su, navode, odlukom Suda BiH da odbije zahtjev Tužilaštva za određivanje pritvora uklonjene sve dileme da je Tužilaštvo pokrenulo politički motivisan proces.

No sinoć je, obrazlažući zahtjev za određivanje pritvora, bh. Tužilaštvo ukazivalo na potrebu da se bez pritisaka saslušaju brojni svjedoci i izvrše vještačenje mobilnih telefona i kompjuterskih sistema s ciljem utvrđivanja brisanja sadržaja. Za Tužialašto BiH pritvor je bio jedina zaštita opsežne istrage …

- Iznos pribavljene protupravne koristi i kroz tokove novca poznat je samo osumnjičenim u ovom predmetu i drugim pripadnicima grupe koje Tužilaštvo do sada nije identifikovalo - rekao je DŽermin Pašić tužilac Tužilaštva BiH.

A tokom noćašnjeg sedmočasovnog ročišta advokati trojice osumnjičenih branili su tezu nepostojanja bilo kakvih dokaza i elementa krivičnih djela iz predmeta Tužilaštva BiH, tvrdeći da su njihovi branjenici protivzakonito zadržani u pritvoru.

- Krivična djela pranja novca i druga krivična djela ne samo da nisu dokazana, nego šta više nisu ni opisana. Tužilaštvo ne posmatra događaj u kontekstu vremena u kojem se desio, niti u kontekstu propisa koji regulišu rad državnih organa - rekla je Vasvija Vidović branilac Fadila Novalića.

Branilac Fikreta Hodžića Mirna Delalić dodala je da neki dijelovi iz prijedloga, na osnovu kojih Tužilaštvo traži pritvor možda nisu zakoniti

- Na zakonitost se uvijek treba pozivati , a Tužilaštvo nije odgovorilo na to što sam ja rekla - navela je Delalićeva.

Odbrana Fahrudina Solaka tvrdi da nije protivzakonito ni što je suspendovani direktor iz Federalne uprave CZ izuzeo snimke video-nadzora …

- Vidjeli ste da u prilog te teze Tužilaštvo nije iznijelo nijednu primjedbu koja kaže da je to nedozvoljeno, nego je paušalno, vjerovatno zbog medija to rečeno - smatra Kadrija Kolić branilac Fahrudina Solaka.

Odbrana osumnjičenih smatra da bi postupak bio pravedan i pravičan samo ukoliko bi se ispitale sve javne nabavke u vrijeme pandemije, a ne samo ova. Novalić je u sudnici rekao da će sam sebi presuditi, ako neko može dokazati krivično djelo pranja novca. Uhapsiti premijera za mene je državni udar, kazao je Novalić, koji je, kako je to u sudnici lično potvrdio, u pritvoru odbijao hranu i piće.