latinica  ћирилица
31/05/2020 |  19:45 ⇒ 21:30 | Autor: RTRS

Trebinje: Služen pomen poginulim pripadnicima slavne Bobanske čete (VIDEO)

Služenjem pomena poginulim borcima VRS, u blizini sela Rapti kod Trebinja, obilježena je dvadeset osma godišnjica formiranja Bobanske čete u sastavu Trebinjske brigade.
Trebinje: Bobanska četa, parastos - Foto: SRNA
Trebinje: Bobanska četa, parastosFoto: SRNA

 Početkom 92.godine, bila je sastavljena od mještana više od trideset sela Bobanske površi, a dvadeset tri njena pripadnika poginula su u odbrani srpskih teritorija.

Branili su sela, nakon što su jedinice vojske Republike Hrvatske upale duboko u tadašnju teritoriju opštine Trebinje i popalile imovinu mještana, minirale crkve i groblja. Bobanska četa formirana je zahvaljujući mještanima, koji su ostali nezaštićeni duž petnaest kilometara ratne linije.

- Nije nas bilo veliki broj, ali bili smo složni i jedinstveni - rekao je Zdravko Kovač bivši pripadnik Bobanske čete VRS.

Zahvaljujući jedinstvu i odlučnosti, spriječili su prolaz hrvatskim jedinicama. Bobanci tvrde da je najteža godina bila 92.godine, kada su neprijateljske jedinice bile bolje naoružane.

Živko Vukojević, borac Bobanske čete koji se među prvim pridružio ovoj jedinici, istakao je da su se borili za svoje kuće i ognjišta i da je ljubav prema rodnom kraju bila presudna.

- Bili smo odlučni da ne popustimo, iako smo bili pod stalnim nasrtajima Hrvatske vojske - kazao je Vukojević.

Najteži period bio je kada su se mještani samoorganizovali, i kada je jedinica bila osuđena da sama brani širok pojas, bez dovoljno hrane, naoružanja i municije.

U odbrani srpskog naroda i teritorije, dvadeset tri borca Bobanske čete položili su život, među njima i komandir jedinice.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je ovo bila najhrabrija i najborbenija četa u Trebinjskoj brigadi, a njeni borci među najzaslužnijima što se danas uživa u slobodi.

Pomenu kod spomen-obilježja prisustvovali su preživjeli saborci, članovi porodica poginulih, predstavnici udruženja i lokalnih institucija. Na spomen-ploče poginulim boracima položeno je cvijeće i prislužene svijeće.