X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
01/06/2020 |  11:07 | Izvor: SRNA

Grubeša: Usvojiti strategiju dok ne bude kasno

Ministar pravde u Savjetu ministara Јosip Grubeša izjavio je Srni da će, ukoliko bude usvojena revidirana strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina, biti stvoreni preduslovi da se svi predmeti rasporede i procesuiraju "u ovo malo vremena što je ostalo da se to završi, dok dokazi ne budu zauvijek izgubljeni".
Јosip Grubeša - Foto: Glas Srpske
Јosip GrubešaFoto: Glas Srpske

Nakon što su bošnjačka udruženja krajem prošlog mjeseca ponovo počela da vrše pritisak na Savjet ministara kako bi osporili revidiranu strategiju koju su usaglasili pravni eksperti u BiH zajedno sa predstavnicima Evropske komisije još prije više od dvije godine, Grubeša je ocijenio da je postalo bespredmetno komentarisati razna saopštenja za javnost koja se odnose na revidiranu strategiju.

- Posebno je bespredmetno komentarisati različita udruženja, eksponente određenih prepoznatljivih političkih opcija, kojima je očigledno cilj da se samo njihova pravda zadovolji, dok ne cijene niti imaju razumijevanja za druge žrtve - rekao je Grubeša.

On je naglasio da nema namjeru i da se neće izvinjavati za posao koji su uradili stručnjaci jer nije on sam sjeo i napisao strategiju niti je ona sačinjena na štetu bilo čije žrtve, pa tako ni bošnjačke.

- Od nas se tražilo da dodamo pojašnjenja pojedinih dijelova strategije, da napravimo pregled regionalne saradnje, i sve smo to uz pomoć i podršku Evropske komisije sačinili i dostavili - podsjetio je Grubeša.

Ministar pravde u Savjetu ministara naveo je da analizu urađenih predmeta ne može on napraviti jer to nije u nadležnosti Ministarstva.

- A kako Tužilaštvo BiH kao samostalan i nezavisan organ ne odgovara ministru pravde BiH, tako im i ne mogu govoriti šta i kako da rade, a pogotovo narediti. I da kojim slučajem predložim izmjene u propisima da mogu tražiti bilo kakve podatke od pravosuđa, pa i statističke, ista ta udruženja bi se opet okrenula protiv mene, optužujući me da želim uspostaviti kontrolu i uticati na nezavisno pravosuđe - konstatovao je Grubeša.

Grubeša je istakao da ovo nije način da se "političkom manipulacijom putem udruženja unilateralno štite prava onih koje predstavljaju".

- Nažalost, ovim se samo postiže suprotan efekat i na taj način sprečavaju neke žrtve da dobiju svoju pravdu, a što im je izgleda i cilj - istakao je Grubeša.

On je naveo da pravosuđe radi i bez strategije, ali "s obzirom na to da dosadašnji modaliteti nisu adekvatni da se svi predmeti procesuiraju, ovaj se posao neće ni završiti ako se nešto ne uradi".

Grubeša je istakao da revidirana strategija predviđa, prema stavovima domaćih ali i stranih stručnjaka, dobru platformu za to.

- Žao mi je što kratkoročni politički interesi i politikantstvo, a u pravilu se javljaju pred neke izbore, odaslani preko svojih prepoznatljivih političkih filijala, sprečavaju i onemogućavaju da šira društvena zajednica prepozna pogencijal i širinu ovog materijala i daju mu šansu da ovo značajno poglavlje za budućnost naše zemlje ostavimo iza nas i posvetimo se evropskom putu, oslobođeni hipoteke prošlosti - poručio je Grubeša.

Bošnjačka udruženja su optužila Grubešu da opstruiše usvajanje Revidirane strategije i traže od Savjeta ministara da zahtijeva od nadležnih hitno preispitivanje saradnje sa Srbijom i Hrvatskom na procesuiranju ratnih zločinaca.

Ta udruženja uz podršku bošnjačkih ministara u prošlom sazivu sa sjednica Savjeta ministara skidala su sa dnevnog reda strategiju na čije usvajanje čekaju i Sud i Tužilaštvo BiH i pravosudne institucije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.