latinica  ћирилица
01/06/2020 |  11:31 ⇒ 11:34 | Autor: RTRS

Srpsko jedinstvo iskazati odbacivanjem Rezolucije usvojene u Predstavničkom domu

Iz Udruženja "Čast otadžbine" poručili su da Republici Srpskoj nikada nije bilo potrebnije jedinstvo srpskog naroda kao danas kada je u toku, kako su naveli, ofanziva antisrpske politike u BiH, te da se to jedinstvo mora iskazati i odbacivanjem sramne Rezolucije o poštovanju žrtava fašističih režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.
Udruženje Čast otadžbine (foto: facebook.com) -
Udruženje Čast otadžbine (foto: facebook.com)

Uz ocjenu da ta rezolucija nikako nije smjela naići na podršku političkih predstavnika iz Srpske, ovo udruženje u saopštenju naglašava da se mora odbaciti "pokušaj perfidnog oslobađanja krivice ustaških zločina nad srpskim narodom i izjednačavanje nedužnih žrtava fašizma sa smrću onih koji su te zločine činili".

"Čast otadžbine" je, shvatajući da je samo jedinstveno djelovanje na nivou BiH do sada omogućavalo očuvanje srpskih interesa i srpskog identiteta u BiH, još jednom pozvalo sve Srbe, kako političke vođe, tako i srpski narod, da još jedanput iskažu vrhunski stepen jedinstva u odbrani Republike Srpske.

Iz ovog udruženja su pozvali političe vođe i srpski narod na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srpske u BiH, ali u okvirima izvornog Dejtona i oštrim zajedničkim djelovanjem, kao i da ne dozvole stvaranje zamešateljstva i sprovođenje neustavnih i antidejtonskih odluka "ustavnog" suda BiH.

U saopštenju se ističe da se nastavlja sa podmuklom kampanjom korištenja prevlasti u Ustavnom sudu BiH i usvajanjem apelacije Ministarstva odbrane BiH kojom se oduzima imovina entiteta i prisvaja kasarna Vojske Republike Srpske na njenoj teritoriji.

- Postavlja se pitanje gde je kraj protivustavnog djelovanja Ustavnog suda BiH na štetu srpskog naroda? Mi smatramo da kraja nema, ali da srpsko jedinstvo mora stati ukraj ustavnom sudu i njegovom načinu djelovanja, uz mentorstvo stranog faktora - navode iz Udruženja.

Da stvar bude još gora, kažu u Udruženju "Čast otadžbine", nema kraja ni muslimanskom cinizmu koji podržavaju njihovi mentori, koji pokušavaju spinovanje navodne opasnosti da Republika Srpska i njeni lideri neće odustati od secesije i rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Cinizam leži u tome da srpska odanost izvornom Dejtonu jeste u tome da mi Srbi želimo samostalnost koja nam je Dejtonom zagarantovana, a ne nužno i nezavisnost kako oni to tendenciozno plasiraju s ciljem satanizacije srpskog naroda kao rušioca mirovnog sporazuma - napominje se u saopštenju.

Iz Udruženja ističu da istovremeno muslimanski lideri, potpomognuti svojim gospodarima iz inostranstva, upornim pokušajima unižavanja srpskih interesa i pokušajem oduzimanja preostalih nadležnosti, a sada i teritorije Republike Srpske, ne prestaju rušiti taj isti Dejtonski mirovni sporazum, okrivljujući za to Srbe.

U saopštenju se ocjenjuje da je metodologija djelovanja evropskih lidera na teritoriji BiH konačno zaustavljena buđenjem nacionalne svijesti srpskih političkih lidera.

- Odlučnom politikom Vlade Republike Srpske i njenim energičnim djelovanjem proteklih godina spriječeno je ukidanje policije Republike Srpske, kao i vrlo opasna centralizacija pravosudnog sistema BiH - naglašava se u tekstu.

U saopštenju se podsjeća da su, nakon nacionalnog zaokreta u srpskoj politici, za neko vrijeme spriječene dalje inicijative visokog predstavnika i OHR-a na oduzimanju nadležnosti Republici Srpskoj.

Ali, kako dodaje Udruženje, pritisci EU ka reformi pravosuđa nastavljeni su kroz djelovanje Valentina Incka - "visokog predstavnika Bošnjaka", odnosno BiH, kroz njegove redovne izvještaje dramatizacijom političkog djelovanja Srba, zbog, eto, njihove jednostavne želje da odbrane srpske interese.

Iz Udruženja podsjećaju da je srpski glas postao važan kroz pokretanje pregovora između nekadašnjeg visokog predstavnika EU Ketrin Ešton i tadašnjeg predsjednika Republike Srpske, te da je taj mali trijumf, kao dokaz da je jedinstvo Srba nepobjedivo, spriječio jednostrano, ultimativno i krajnje nedemokratsko donošenje odluka i pokrenulo dijalog o reformi pravosuđa.

"Međutim, kako bosanski lideri i njihove `međunarodne valije`, ne žele snažnu i demokratsku BiH već dominaciju nad Srbima, dogovoreni razgovori postaju `borba sa vetrenjačama`", napominju iz Udruženja.

U saopštenju se podsjeća da su propale planove destabilizacije Republike Srpske i unitarizacije BiH, strukture naklonjene Bošnjacima u EU i SAD pokušavale nadoknaditi neredima na ulicama FBiH i njihovim prenošenjem u Srpsku, što je spriječeno, zahvaljujući čvrstom stavu Vlade Srpske, srpskom jedinstvu, kao i postojanju srpske policije.

Kao dokaz nemirovanja muslimanske želje za dominacijom u BiH, Udruženje navodi primjer odluke Ustavnog suda da, na apelaciju Bakira Izetbegovića, preispita datum obilježavanja Dana Republike Srpske - Svetog Stefana koji je do tada obilježavan više od 20 godina, ali da je i ta odluka ujedinila srpski narod koji je plebiscitom na referendumu odlučio da nastavi da obilježava 9. januar.

- U svjetlu trenutnog unutarpolitičkog sukoba, omogućenog kroz djelovanje probosanskih političara iz Republike Srpske, taj isti Ustavni sud BiH ocjenom ustavnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske nastavlja ispitivanje terena za nastavak unitarizacije BiH - napominje se u saopštenju.

Uz podsjećanje da se tom odlukom od februara 2020. godine poljoprivredno zemljište Republike Srpske smatra imovinom BiH, a ne srpskog entiteta, Udruženje navodi da to znači da ono što "muslimanski unitarci" nisu uspjeli osvojiti u borbi sa srpskim narodom, muslimanski lideri nezadovoljni dobijenim u Dejtonu, uz pomoć svojih gospodara iz EU i SAD, žele dobiti političkim prevarama i korištenjem prevlasti u "ustavnom" sudu BiH.

Narodna skupština Republike Srpske danas na posebnoj sjednici raspravlja o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Zakazivanje posebne sjednice svojim potpisima zatražila je trećina narodnih poslanika koji su u obrazloženju naveli da je "neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba".