latinica  ћирилица
01/06/2020 |  12:37 ⇒ 13:21 | Autor: RTRS

Semberija: Usjevi kukuruza u dobrom stanju

Usjevi kukuruza na području Semberije u dobrom su stanju. U ovom periodu potrebno je uraditi međuredno kultiviranje ili špartanje, značajnu agrotehničku mjeru, koju je kiša omela. Čim se stvore uslovi, stručnjaci savjetuju da se ovaj posao obavi, jer može značajno uticati na prinos.

Radivoje Јakšić iz semberskog sela Stupanj kukuruzom je oko 25. aprila zasijao 50 dunuma. Od tretmana do sada je uradio zaštitu protiv korova, a čim vrijeme dozvoli planira da uradi i međuredno kultiviranje kako bi spriječio da pokorica nakon ovih kiša oteža nicanje usjeva.

- Ostalo je da se uradi još međuredno kultuiviranje. Planirao sam to uraditi ove sedmice, ali vrijeme ne dozvoljava. Nadamo se da će naredni dani biti bolji i povoljniji da se uradi ta agrotehnička mjera - rekao je Јakšić i dodao - Međurednim kultiviranjem planiramo da unosimo i mineralna đubriva oko 500 kilograma po hektaru krečnog amonijum nitrata.

Većina poljoprivrednih proizvođača obavila je sve neophodne mjere zaštite za suzbijanje širokolisnih i uskolisnih korova.

Stručnjaci savjetuju ratarima da obave izuzetno važnu agrotehničku mjeru, a to je međuredna kultivacija. Međutim, zbog konstantnih padavina proteklih dana treba sačekati da se zemljište osuši i tada ući sa mehanizacijom.

- Međurednom kultuivacijom usjeva se rastresa površinski oranični sloj zemljišta usljed čega se povećava eracija zemljišta odnosno provjetravanje zemljišta sa jedne strane, a sa druge strane spriječava evaporacija odnosno odavanje vlage iz zemljišta koja će svakako dobro doći biljkama u kasnijim fazama zrenja naročito ako nastupe sušni uslovi - naveo je Đorđe Glišić, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Međuredna obrada je ujedno i prilika da se unese određena količina azotnih đubriva u zemljište. Najčešće se primjenjuju krečni amonijum nitrat odnosno Kan, An ili Urea što opet zavisi od vremena primjene i od tipa zemljišta odnosno ph reakciije zemljišta.

Preporuka ratarima je da obavezno urade međurednu kultivaciju čime se stvaraju optimalni uslovi za rast i razvoj kukuruza kako bi se obezbijedili visoki prinosi i kvalitetan rod. Ovaj tretman može se obaviti sve dok se traktorom može ući u njivu, a da se ne ošteti usjev.