latinica  ћирилица
01/06/2020 |  12:58 ⇒ 12:59 | Autor: B92

Milan Mačvan završio karijeru

Srpski košarkaš Milan Mačvan objavio je da je okončao igračku karijeru u 31. godini.
Kapiten Milan Mačvan na meču sa Gruzijom - Foto: RTS
Kapiten Milan Mačvan na meču sa GruzijomFoto: RTS

Mačvan je istakao da bi volio da ostane u košarci, a posljednjih nedjelja su se navijači Partizana nadali njegovom novom povratku.

- Povratak u Partizan nije isključen, ali u nekom drugom vidu. Vjerujem da će mnogi biti razočarani i da će se osjetiti šokirano, ali ukoliko ne mogu da pružim sto odsto, ako ne mogu da uživam, a ne mogu zbog svojih kolena, ne želim da varam ljude. Pokušao sam da ostanem pošten i da završim karijeru kako valja - rekao je Mačvan za Nova.rs.

Spekuliše se da će Mačvan postati sportski direktor Virtusa iz Bolonje.

- Volio bih da ostanem u košarci, košarka je moj život i moja najveća ljubav. Pokušavam da ostanem u kontaktu sa klubovima, sa različitim ljudima. Sigurno ne kroz trenerski poziv. Verujem da ću vrlo brzo znati svoju budućnost i da se nazire neki posao - rekao je Mačvan.

Mačvan je tokom karijere igrao u Srbiji, Izraelu, Turskoj, Italiji i Nemačkoj, a penzionisao se posle epizode u Јapanu.

- Teška i komplikovana odluka, ali je zasnovana na racionalnom razmišljanju i najviše zbog mog fizičkog zdravlja. Teško je donijeti odluku, ali sam miran i spokojan. Poslije dvije teške povrede sam već razmišljao o tome, ali nisam htio da odem kao povrijeđen igrač, već da pokušam da završim karijeru kao što sam je i počeo – kao pobjednik i šampion. Odlučio sam se da odem u Јapan, osvojili smo dva trofeja i sa te strane odlazim miran - rekao je Mačvan.

Profesionalnu karijru je počeo pre 13 godina u FMP-u, potom je igrao za Hemofarm, a u dva navrata i za Partizan. Bio je član velikana Makabija i Olimpije Milano, te Galatasaraja i Bajerna.

Sa Partizanom je osvojio titulu i Kup Srbije, a bio je i šampion Italije, Turske, Izraela i Njemačke.

Mačvan je predvodio "zlatnu generaciju" 2007. koja je osvojila titulu juniorskog prvaka svijeta protiv SAD, a sa seniorskom selekcijom je osvojio dva evropska (2009. i 2017) i jedno olimpijsko srebro (2016).