latinica  ћирилица
01/06/2020 |  13:11 ⇒ 21:53 | Autor: SRNA

Rezolucija PD PS BIH - revitalizacija genocida nad Srbima

U Banjaluci se održava posebna sjednica Parlamenta Srpske o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS) -
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS)

Sjednica je počela obraćanjem šefa Kluba poslanika SNSD-a Igora Žunića i predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića. Nakon toga, poslanicima se obratio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Uslijedlo je obraćanje predsjednika poslaničkih klubova.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istakao je da je u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj počinjen genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima i istakao da se ta istorijska činjenica ne navodi u Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Stevandić smatra tu rezoluciju neprihvatljivom, jer taj dokument, kako je ocijenio, antifašizam tretira kao neko novo bošnjačko dostignuće na ovim prostorima.

Stevandić je rekao da u Republici Srpskoj nema nikoga ko se nije javno oglasio protiv održavanja "blajburške mise" u Sarajevu.

- Niko od Srba nije podržao "blajburšku misu". Zašto se nije sastala kantonalna i federalna skupština da zabrani "blajburšku misu" - upitao je Stevandić.

Stevandić je rekao da niko od Srba nema više prava da baštini antifašizam na ovim prostorima, te da niko ne može Srbima držati predavanje o antifašizmu posebno oni koji podržavaju "blajburšku misu" u Sarajevu.

On je pozvao narodne poslanike da osnov u njihovim raspravama bude Deklaracija o genocidu NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, koju je Narodna skupština Republike Srpske donijela 2015. godine.

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je da Rezolucija predstavlja revitalizaciju genocida počinjenog nad srpskim narodom na prostoru Nezavisne Države Hrvatske.

Selak je rekao da SPS osuđuje pokušaj minimiziranja žrtava koje je srpski narod podnio tokom genocida u NDH.

On je podsjetio da je u banjalučkom naselju Šargovac u februaru 1942. godine počinjen genocid nad srpskim stanovništvom, kao i u obližnjim naseljima Drakulić, Motike, Piskavica i u današnjem Potkozarju.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da je usvajanje Rezolucije ogromna greška koja sadrži teške posljedice na političke odnose u BiH, kao i novi oblik revizije istorijskih okolnosti, i da ju je zato potrebno odbaciti.

- Suština je da nikada niko ko predstavlja Srpsku i u institucijama BiH ili bilo koji naš politički predstavnik ne smije prihvatiti ocjene kao u Rezoluciji i to danas jasno moramo reći - rekao je Đokić.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić istakao je da ne smije biti kompromisa kada se govori o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu i da zato nikada ne bi podržao Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović tvrdi da se Rezolucijom o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta nije želio oslikati karakter Drugog svjetskog rata, te da je suština ovog dokumenta da se govori o održavanju "blajburške mise" u Sarajevu.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je ova rezolucija "konkretan akt u zajedničkim isntitucijama kojim se osuđuje održavanje blajburške mise u Sarajevu, ali i ustaških zločina".

Poslanik SDA Senad Bratić smatra da je Narodna skupština Republike Srpske izašla iz okvira svojih nadležnosti sjednicom o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da je upitan i legitimitet Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, jer nije ravnopravno zastupljen broj poslanika koji su je podržali.

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja rekla je da Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predstavlja potpunu reviziju istorije, navodeći da je u tom dokumentu izostavljeno da je Nezavisna država Hrvatska  izvršila genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima.

Šolaja je rekla da je taj dokument potpuno neprihvatljiv i za svaku osudu, jer je u koliziji sa stavom Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa ovom temom.

Poslanik SDS-a Milan Tubin smatra da je posebna sjednica parlamenta Republike Srpske trebalo da bude proširena još jednom tačkom dnevnog reda - osuda predaje jasenovačke građe.

Tubin smatra i da treba javno osuditi održavanje "blajburške mise" u Sarajevu.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković, replicirajući Tubinu, rekao je da se u osnovnim i srednjim školama u okviru nastavnog plana i programa uči o Јasenovcu i drugim srpskim stratištima iz Drugog svjetskog rata, te da nastavnici posjećuju Muzej "Јad Vašem" u Izraelu i svoja iskustva prenose učenicima.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak smatra da je SNSD trebalo da ponudi svoju varijantu osude misije u Blajburgu u Sarajevu ako nije bio zadovoljan rezolucijom po tom pitanju.

Poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić rekao je da rezolucija nije trebalo da bude usvojena u parlamentu BiH, jer predstavlja reviziju značajnih istorijskih događaja.

Poslanik SNSD-a Dražen Vrhovac ističe da je neprihvatljivo da u parlamentu BiH bude donesen ovakav dokument zato što on u svom nazivu krši sve istorijske činjenice.

On je dodao da je poznato da je u Drugom svjetskom ratu bio samo jedan zvanični režim, ustaški.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izrekao je opomenu poslaniku SDS-a Tomici Stojanoviću i poslaniku SNSD-a Nedeljku Ćoriću zbog nedoličnog ponašanja u parlamentu Republike Srpske.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić predložio je u ime poslaničkog kluba ove stranke zaključak, kojim Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Srpske da u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Nacrt zakona o Danu sjećanja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.