latinica  ћирилица
01/06/2020 |  13:30 ⇒ 13:44 | Autor: SRNA

Čavić: Nikada ne bih podržao Rezoluciju

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić istakao je da ne smije biti kompromisa kada se govori o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu i da zato nikada ne bi podržao Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

- Rezolucija je nastala kao posljedica služenja mise ubicama iz Nezavisne Države Hrvatske. U Rezoluciji nema riječi o genocidu koji je počinjen nad srpskim narodom - rekao je Čavić u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o ovoj rezoluciji.

On je podsjetio da u BiH ne postoji jedinstveno gledanje na istoriju i najteže je postići kompromis o pitanjima značajnim za sve narode.

- Tragično je i sramno da u 21. vijeku neko ima hrabrosti da održi blajburšku misu i zato o temama stradanja srpskog naroda nema i ne smije biti kompromisa - dodao je Čavić.

Prema njegovim riječima, neprihvatljive su kvalifikacije o HDH u ovoj rezoluciji, jer nisu direktne, ali nema ni eksplicitne osude blajburške mise služene u Sarajevu.

- Nikada ne bih pristao na kvalifikacije koje nisu direktne, jer savršeno dobro znamo kako su Srbi monstruozno stradali. Ko može da podrži dokument u kome nema eksplicitnih osuda? Јa to nikada ne bih uradio - rekao je Čavić.

On je naglasio da se mora biti oprezan kada se piše dokument o stradanju srpskog naroda koje je bilo krvavo, ističući da je NDH genocidna tvorevina, te podsjetio da je prije pet godina u Narodnoj skupštini usvojena Deklaracija o stradanju srpskog naroda.

On je napomenuo da se u Rezoluciji Јevreji, koji su stradali u Drugom svjetskom ratu i u NDH, podvode pod ostale narode - što je nevjerovatno.

- Nije bilo snage da se kaže da se osuđuje genocid nad Srbima, Јevrejima, Romima i antifašistima. Kako je Јevrejima kada vide da se vode pod ostale stradale? - upitao je Čavić i podsjetio da je veliki broj Bošnjaka prihvatio NDH.

On je u Narodnoj skupštini pročitao svjedočenja o ustaškim zločinima koji su u Drugom svjetskom ratu počinjeni nad Srbima u Banjaluci.