X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
01/06/2020 |  13:39 | Izvor: SRNA

Tegeltija: Preduzeti sve zakonske mjere u zaštiti Tadićeve i njene porodice

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio je Srni da je od glavnog tužioca BiH Gordane Tadić obaviješten da su njoj i njenom sinu upućene prijetnje koje ugrožavaju njihovu bezbjednost.
Milan Tegeltija  (Foto:D.Ć./klix.ba) -
Milan Tegeltija (Foto:D.Ć./klix.ba)

Tegeltija je istakao da je još sinoć tim povodom razgovarao sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudinom Radončićem i zatražio da "odmah budu preduzete sve zakonske mjere u zaštiti glavnog tužioca i njene porodice".

- Ovakve prijetnje i ugrožavanje lične bezbjednosti nosilaca pravosudnih funkcija posljedica su političkih etiketiranja i targetiranja glavnog tužioca i postupajućih tužilaca kao svojevrsnih neprijatelja države i jednog naroda - upozorio je Tegeltija.

On je naveo da su posljednjih dana izrečene "očigledne, flagrantne i izuzetno opasne političke izjave" usmjerene prema nosiocima pravosudnih funkcija, posebno prema glavnom tužiocu i postupajućim tužiocima tužilaštva BiH u vezi sa predmetom vezanim za nabavku respiratora u Federaciji BiH.

- Ovakvim izjavama se, ne samo vrši očigledan politički pritisak na pravosudne institucije u pojedinačnom predmetu s ciljem prejudiciranja ishoda krivičnog postupka i ishodovanja određenih odluka, nego i stvara atmosfera javnog linča prema glavnom tužiocu i postupajućim tužiocima u tom krivičnom predmetu - rekao je Tegeltija.

Predsjednik VSTS-a je istakao da u demokratakpj zemlji nosioci pravosudnih funcija svoj posao moraju obavljati "bez da ih se politički etiketira i targetira kao neprijatelje države ili jednog naroda i na taj način stvara atmosfera javnog linča prema tužiocima, koja može rezultirati ozbiljnim prijetnjama po ličnu bezbjednost njih i njihovih porodica, kao i u ovom slučaju".

- U demokratskoj zemlji takvo nešto je apsolutno nezamislivo i nedopustivo i zato ponavljam svoj poziv da se odmah prestane sa ovakvim izjavama i saopštenjima prema nosiocima pravosudnih funkcija, te zahtjev svim nadležnim institucijama da se hitno istraže sve prijetnje i ugrožavanje bezbjednosti nosilaca pravosudnih funcija - poručio je Tegeltija.