latinica  ћирилица
01/06/2020 |  13:43 ⇒ 17:42 | Autor: SRNA

Nastavak podrške projektima Odbora za KiM

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju nastaviće da pruža podršku projektima banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji koji se odnose na pružanje pomoći srpskoj djeci u južnoj pokrajini Srbije, rečeno je na sastanku predsjednika ovog odbora Milorada Arlova i direktora Kancelarije Marka Đurića.

Arlov je, nakon sastanka u Palati Srbija u Beogradu, izjavio Srni da je upoznao Đurića o realizaciji dva najveća projekta ovog odobra – izgradnji Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici, namijenjenog djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju na Kosmetu, kao i o projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", koji je odgođen za avgust.

On je istakao da je prenio Đuriću i da Odbor planira da na jesen izda knjigu o humanosti Republike Srpske i Odbora prema Srbima na Kosovu i Metohiji u posljednjih 12 godina, dodavši da je Đurić rekao da će Kancelarija podržati i ovaj projekat koliko bude mogla.

Arlov je naglasio da je izgradnju Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici malo usporila epidemija virusa korona, ali da je do sada urađeno više od 40 odsto objekta od 714 metara kvadratnih, postavljene su vanjska stolarija, te instalacije.

On je naveo da je Đurić zahvalio Odboru i Republici Srpskoj za humanost, te obećao da će Kancelarija učiniti sve što bude mogla u ovoj situaciji da pomogne da ovaj dnevni centar bude završen, kako je planirano, do Preobraženja - 19. avgusta, ali sigurno do kraja ove godine.

- Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama i humanošću Republike Srpske i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije ove godine izgraditi taj centar i staviti ga na korištenje za 144 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju, da to bude njihova druga kuća i spomen humanosti Srpske, uz podršku Kancelarije - rekao je Arlov.

On je napomenuo da je drugi važan projekat, deveti po redu, "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", čija je realizacija zbog situacije sa virusom korona odgođena za period od 20/21. do 27/28. avgusta.

Arlov je rekao da bi trebalo da u avgustu 22 autobusa sa djecom sa cijelog Kosmeta, među kojima će biti djece i mladih sa poteškoćama u razvoju, dođu u 21 lokalnu zajednicu u Republici Srpskoj.

- Mnoge lokalne zajednice su potvrdile da će učestvovati. Mi smo rekli da se moraju poštovati sve mjere, mišljenje porodica kako na Kosovu i Metohiji, tako i u Srpskoj, Ministarstva prosvjete Srpske, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, koje mora izdati dozvole za djecu da uđu u BiH i Republiku Srpsku pod posebnim uslovima, jer nemaju dokumente - naglasio je Arlov.

On je izrazio nadu da će biti stvoreni uslovi za realizaciju ovog projekta.

- Ne zavisi ništa od nas, sve zavisi od situacije, ali mi se nadamo. Izlazimo iz epidemije i vjerujem da će biti prostora i za taj veliki projekat - rekao je Arlov.

Arlov je zahvalio svim gradovima i opštinama u Srpskoj koji su iskazali želju da sarađuju sa Odborom na ovom projektu, kao i Đuriću i Kancelariji što uvijek nađu mogućnosti za razgovar o ovim projektima.