X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
01/06/2020 |  15:46 ⇒ 17:41 | Izvor: RTRS

Novi projekat sa UNDP-om: Modernizacija javnih usluga u Banjaluci

Gradonačelnik Igor Radojičić i rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a Stelijana Nedera potpisali su danas memorandum o razumijevanju između Grada Banjaluka i ove organizacije, kojim je predviđena modernizacija javnih usluga u Banjaluci.

Ovaj projekat odnosi se na unapređenja i savremena rješenja u više oblasti - administracija, komunalni poslovi, saobraćaj, energetska efikasnost, i drugi.

- Potpisivanjem ovog višegodišnjeg memoranduma, već lansiramo prvi poziv privatnim kompanijama, fakultetima, akademskoj zajednici, nevladinim organizacijima da se tokom ovog mjeseca prijave sa svojim idejama i da predlože konkretne projekte u oblasti doprinosa "pametnim gradovima" i unapređenju usluga u gradu – kazao je Radojičić.

Grad je oblast "pametnih gradova", kako je naglasio, postavio kao jedan od četiri strateška cilja u Strategiji razvoja grada, a koji znače modernizaciju i digitalizaciju usluga na različitim nivoima.

- Za Grad ovo će biti višestruki doprinos, prvo što ćemo dobiti priliku da u raznim oblastima izvršimo unapređenje, za same građane takođe, a predstavljaćemo i uzor drugim gradovima kako modernizovati i unaprijediti usluge na platformi "pametnih gradova" – naveo je Radojičić i izrazio zahvalnost UNDP-u za finansiranje ovog projekta.

Rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a Stelijana Nedera kazala je da su digitalna transformacija, inovacije i ubrzavanje pozitivnih promjena – prioriteti kako u trenutnom, tako i u djelovanju te organizacije u narednih pet godina.

Prepoznajemo činjenicu da u gradovima živi sve više i više ljudi, te stoga pokušavamo fokusirati naše napore na urbani razvoj.

Gradovi moraju gledati u budućnost i razmišljati o načinima kako koristiti najbolje dostupne moderne tehnologije, jer svako želi da ima najbolje usluge prevoza, kao i najkvalitetnije javne usluge koje pružaju lokalne administracije.

- Sigurna sam da će ova inicijativa biti korisna i zanimljiva i pozvala bih sve građane, kompanije i organizacije civilnog društva da se prijave i predlože svoje ideje – zaključila je ona.

UNDP će za ovaj projekat izdvojiti 135.000 dolara, plus učešće Grada od deset odsto od ovog iznosa.