latinica  ћирилица
01/06/2020 |  16:30 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Filipović i Pejaković u virtuelnom pozorištu Daun sindrom centra Banjaluka

Tarik Filipović i Nikola Kolja Pejaković glume u virtuelnom pozorištu Daun sindrom centra Banjaluka.
Virtuelno pozorište Daun sindrom centra Banjaluka - Foto: RTRS
Virtuelno pozorište Daun sindrom centra BanjalukaFoto: RTRS

Daun sindrom centar je organizovao virtuelnu radionicu povodom rođenja Merlin Monro, koja je rođena na današnji dan.

Danas je gledan film o životu i radu ove filmske dive koju svi vole da gledaju kako glumi i pjeva.

Aleksandra Spasojević glumica, koja vodi međunarodnu virtuelnu školu glume, koju je organizovao Daun sindrom centar Banjaluka u svojoj virtuelnoj učionici za osobe sa Daunovim sindromom. Danas je Aleksandra podijelila uluge za nova dva glumca Tarika i Kolju.

Gost nam je dans bio i naš režiser Denis Bojić koji je najavio nastavak snimanja dokumentarnog filma Neki novi Brodvej, film o životu i radu osoba sa Daunovim sindromom. Film u produkciji RTRS- a i to će biti prvi dugometražni film u BiH.

Foto: RTRS

Daun sindrom centar je organizovao još jedan veliki antistigma projekat, gdje osobe sa Daunovim sindromom glume zajedno sa slavnim glumcima, potpuno ravnopravno.

One mogu sve samo ako im se pruži šansa, one se dijele na dvije kategorije, na one koje su imale šansu i one koje to nisu.

Osobe sa Daunovim sindromom su bile društveno aktivne tokom trajanja pandemije virusa korona, jer su neprestano bile uključene u virtuelne radionice za Daunovim sindromom osobe koje se rade svaki dan u dvije smjene.

Veliki, dobri i plemeniti ljudi kao što su ova tri pomenuta akademska glumca i režiser, svojim neprestanim aktivnim učešćem u radu sa osobama sa Daunovim sindromom, mijenjaju svijest, ruše predrasude i poboljšavaju kvalitet življenja osoba sa Dunovim sindromom.

Muziku za prvu virtuelnu predstavu Crvenkapa radio je Kolja Pejaković, čije su pjesme danas svi glumci ovog virtuelnog DSC pozorišta pjevali i plesali dok je Kolja svirao.

Tarik Filipović i Kolja Pejaković su pohvalila rad Daun sindrom centra Banjaluka i dodali da će se uključivati u sve projekte Centra. Dogovoreni su naredni zajednički koraci i saradnja.

Ovaj svijet nije loš samo od loših ljudi, već i od onih dobrih koji ništa ne preduzimaju.

Ova tri pomenuta akademska glumca i režiser, ne samo da su dobri, oni i druge čine dobrima, njihova dobra i humana djele niti vatra, niti voda , ni život ni smrt ne može izbrisati.

Nije mjerljiva sreća današnjih glumaca osoba sa Daunovim sindromom, koji su iz Norveške, Austrije, Srbije i BiH, koji su danas glumili i družili se sa ovim divnim humanim ljudima.