X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
01/06/2020 |  17:53 ⇒ 17:54 | Izvor: SRNA

Mazalica: Upitan i legitimitet rezolucije

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je danas da je upitan i legitimitet Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, jer nije ravnopravno zastupljen broj poslanika koji su je podržali.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

- Mnoge stvari u Rezoluciji su problematične sa istorijskog aspekta, ali i sa političkog jer je činjenica da su za Rezoluciju glasali svi Bošnjaci u Predstavničkom domu parlamenta BiH i samo pet poslanika iz Srpske. To znači da nije ravnopravno zastupljen broj onih koji su je podržali iz jednog i drugog entiteta i tri konstitutivna naroda - rekao je Mazalica na posebnoj sjednici Narodne skupštine o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta.

On je naveo da postoje teme o kojima se ne može postići saglasnost na nivou BiH, među kojima je i zakon o praznicima.

- Zbog istog razloga ovakva rezolucija ne može biti usvojena na nivou BiH. Činjenica je da je nad Srbima počinjen genocid, što se ne navodi u Rezoluciji", naglasio je Mazalica.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Vidić naveo je da građanima treba dostaviti Rezoluciju da bi procijenili o čemu je riječ.

- Međutim, postavlja se pitanje i ko je potpisao Rezoluciju. Potpisao je član Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović, što pokazuje o kakvoj principijelnosti je riječ - kaže Vidić.

On je upitao do kada će se prebirati po kostima predaka da bi se utvrdilo ko je veći Srbin.

Reagujući na navode Vidića, Mazalica je rekao da je Radmanović potpisao Rezoluciju jer je član Kolegijuma i poštuje procedure, a ne zato što je podržava.