latinica  ћирилица
01/06/2020 |  19:36 ⇒ 02/06/2020 | 09:05 | Autor: RTRS

Afera "Respiratori" podijelila političko Sarajevo (VIDEO)

Afera "Respiratori" glavna je tema u Federaciji. Sarajevo je podijeljeno, nakon odluke Suda BiH da, uz mjere zabrane, iz pritvora pusti osumnjičene za nezakonitu nabavku – premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne civilne zaštite Fahrudina Solaka i nabavljača – vlasnika "Srebrene Maline" Fikreta Hodžića.
Novalić, Solak i Hodžić (foto: ba.n1info.com) -
Novalić, Solak i Hodžić (foto: ba.n1info.com)

Burno je bilo i na sjednici Federalnog parlamenta, na kojoj je opozicija tražila, a SBB i DF najavili podršku smjeni federalne Vlade. Novalića podržavaju Bakir Izetbegović i SDA. Dok na odluku Suda Tužilaštvo najavljuje žalbu, glavna tužiteljka Gordana Tadić i njena porodica na udaru su ozbiljnih prijetnji.

Fadil Novalić iz vikend - pritvora u premijerski kabinet! Bez poteškoća - uprkos mjerama zabrane sastajanja sa svjedocima! Neki su i njegovi najbliži saradnici! Gdje on bude boravio, pa i na sjednicama Vlade, neće prisustvovati ni ministri ni potpredsjednici, koji su u istražnom postupku okarakterisani kao svjedoci, obrazlažu u njegovom kabinetu! A Gordana Tadić okružena policijom! Sinoć su stigle prijetnje smrću! Njoj i porodici!

- Ako mi imamo danas situaciju da se prijeti porodici glavne tužiteljice, onda ovo postaje zemlja koja ne dozvoljava da se oni koji su se godinama edukovali da budu dobre sudije, da budu dobri tužioci, da budu dobri policajci, ako njima ne dozvoljavamo da rade, pa šta da mi očekujemo od ovog društva REZ poziv političara na linč bilo koje pravosudne osobe je nešto što ja odbacujem - naglasio je Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH.

Ne može se, jasan je Radončić, istraga o eklatantnom primjeru kriminala i korupcije teškom 10,5 miliona maraka, zaustaviti "političkom vikom" kako je to udar na cijeli jedan narod. Najavio je povlačenje iz ministarske fotelje, ako pobijede “tendencije koje ohrabruju sistemski kriminal”. Alarmirao bezbjednosne agencije. Iz Direkcije za koordinaciju stigla je pojačana zaštita za Gordanu Tadić i njenu porodicu. Iz Obavještajne agencije – uvjeravanje da operativno prate i analiziraju prijetnje smrću, upućene posredstvom društvenih mreža. Oštra osuda prijetećih poruka Tadićevoj stiže od predsjednika Suda BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Ranko Debevec poziva nadležne institucije da otkriju i sankcionišu počinioce. Milan Tegeltija – političare da prestanu sa nedopustivim pritiskom na tužioce i sudije, s ciljem ishodovanja željenih odluka.

- Ovakve prijetnje i ugrožavanje lične bezbjednosti nosilaca pravosudnih funkcija posljedica su političkih etiketiranja i targetiranja glavnog tužioca i i postupajućih tužilaca kao svojevrsnih neprijatelja države i jednog naroda - poručio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a.

Metu tužiocima, još od hapšenja Novalića, Solaka i Hodžića, iscrtavali su zvaničnici SDA! Horski sa vanrednih stranačkih sastanaka, i pojedinačno! Državni udar, udar na Bošnjake, politički montiran proces, poručivano je iz centrale i ogranaka. Eho su pojačavala dva reisa, bivši i aktuelni....potom "patriotska" ratna udruženja poput "Zelenih beretki" i sami izvikani, zbog kriminogenog imidža. Nekažnjeno su prijetili, tražili od VSTS-a smjenu Tadićeve. Bakir Izetbegović u egzibicionoj ulozi i tužioca, i sudije! Nije kaže Fadil Novalić kriv! On "samo"nije znao šta se kupuje

- Neko je odlučio da takve respiratore nabavi, i da ih toliko plati, to nije radio Novalić, neko jeste, prema tome ja ni iza koga ne bih stajao na ovakav način kako to stojim iza gospodina Novalića - poručio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA-a.

Hoće li Izetbegović istim žarom stati i iza koruptivne afere, ako se ipak dokaže da je Novalić znao šta kupuje? "Štiti" li Izetbegović Novalića ili nekog drugog iz zdravstvenog sektora, pitanje je koje se sve glasnije čuje u Sarajevu!? Struka je izričita. Osuđuje sve, pa i posljednji pritisak na nosice pravosudnih funkcija.

- Telefonom ja sam 20 i više godina radio u sudu i naravno bez obzira koliko je jedan sudija ili tužilac od integriteta, moralnog, stručnog i svakog drugog, kada čujete raznorazne nesuvisle komentare teško da vam je to svejedno - priča Nurko Pobrić.

Goran Marković, profesor prava, naglašava da se šalje loša poruka.

- Šalje se poruka nosiocima pravosudnih funkcija kako treba da postupaju i mislim da pripadnici političkih elita treba da se uzdrže od takvih izjava jer one predstavljaju direktan pritisak na pravosuđe, pogotovo kad se to pokušava prikriti nekim vrlo jeftinim frazama o zaštiti države o državnom udaru - poručuje Marković.

Dok pravnici političarima preporučuju više kulture u dijalogu, tužioci i istražioci nastavljaju posao! Prikupljeni dokazi svjedoče da je Fadil o "kupovini" skupih a neupotrebljivih respiratora, znao mnogo više nego što Bakir javno priznaje! Da je osumnjičeni trio viber prepiskom dogovarao, a tek kasnije zakonskim dozvolama i duplim ugovorima "prikrivao" inkriminisane radnje. I da je baš Novalić grupnu viber aplikaciju deinstalisao, kada je istraga počela. No, tragovi su očigledno ostali.