latinica  ћирилица
01/06/2020 |  19:53 ⇒ 02/06/2020 | 09:05 | Autor: RTRS

Čelnici Trebinja i Herceg Novog podržali otvaranje GP (VIDEO)

Prvog dana otvaranja graničnih prelaza između BiH i Crne Gore gužvi nema. Da je otvaranje granice bilo neophodno, prvi su poručili čelni ljudi Trebinja i Herceg Novog. Srbi iz Crne Gore ogorčeni su što prema Srbiji nije isti odnos kao prema ostalim državama u regionu.
Mirko Ćurić i Stevan Katić (FOTO: Trebinjelive) -
Mirko Ćurić i Stevan Katić (FOTO: Trebinjelive)

Na graničnom prelazu Zupci, simbolično, susret gradonačelnika Trebinja i predsjednika opštine Herceg Novi.

Otvaranje prelaza od izuzetnog je značaja za ekonomiju i turizam oba grada. I zato, oštra osuda prethodne odluka crnogorske vlasti da ne otvori granicu.

- Nije nam bilo svejedno, ali mi smo spremni da pošaljemo poruku tim ljudima da "ničija nije do zore gorjela". Zajedno smo, jedan je narod, a ta politika ako ne može da procijeni da narod želi otvorene granice, je njihov problem. Јa se nadam ili će se promijeniti odluke ili vlast - kategoričan je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Stevan Katić, predsjednik opštine Herceg Novi istakao je da su Srbi i Crnogorci jedan narod, i kako navodi, sve ono što se u prethodnom periodu dešavalo u Crnoj Gori svodilo se na priču "zavadi pa vladaj".

Katić je rekao da su Ćurić i on ponovo poslali pomiriteljsku i bratsku poruku da dva naroda moraju i trebaju da sarađuju.

Kriterijumi za BiH su u međuvremenu popustili i granica je otvorena, ali to nije slučaj sa Srbijom.

Granica jeste otvorena, ali uz obavezan karantin.

Odlukom o granici sa Srbijom crnogorska vlast Srbima šalje poruku da su ovdje nepoželjni, smatraju srpski političari u Crnoj Gori.

- Ne postoji nijedno logično objašnjenje da Srbija, koja je vodeća država u regionu i sprski narod, kao i srpski turisti ne mogu da uđu u Crnu Goru - kaže Milan Knežević, lider Demokratskog fronta.

U periodu korone hapšeni su vladika Јoanikije i sveštenici Eparhije budimljansko nikšićke.

Mitropolit Amfilohije saslušavan dva puta. U Mitropoliji su to ocijenili kao osvetu zbog litija. Čak i ako sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne bude povučen, poručuju, bez obzira na pritiske, litije će biti nastavljene.

- Nadamo se da će ubrzo krenuti. Najavljeni su iz Vlade novi pregovori. Očekujemo da će shvatiti da je zakon podijelio narod i da će povući - kazao je sveštenik Predrag Šćepanović.

Pitanje ostaje otvoreno, a neriješena situacija atak je ne samo na Srbe u Crnoj Gori, već, izvjesno, i na sve njene građane.