latinica  ћирилица
01/06/2020 |  19:55 ⇒ 22:42 | Autor: RTRS

Ponovo uspostavljen željeznički saobraćaj (VIDEO)

Ponovo je uspostavljen putnički saobraćaj na prugama "Željeznica Srpske". Na snazi su sve mjere zaštite od širenja korona virusa, ali i nadzor nad njihovom primjenom tokom prevoza. Međuentitetski vozovi još ne saobraćaju.
Željeznički saobraćaj - Foto: RTRS
Željeznički saobraćajFoto: RTRS

Do ulaska u željezničku stanicu i putnička kola i svaki putnik moraju da prođu dezinfekciju. Bez zaštitne maske ne može se ući ni u željezničku stanicu, ni u vagon.

- Izvršena je dezinfekcija putničkih kola, prostorija, prilikom dolaska u hol stanice. Kondukteri vode brigu o razmaku između putnika - naglašava Nebojša Radojčić, direktor Sekcije za saobraćajno-transportnu djelatnost.

Saobraćaju vozovi na svim relacijama od Dobrljina do Novog Grada, Prijedora, Banjaluke, Doboja i Petrova. Prvog dana tek poneki putnik.

- Јedan par đačkih vozova nismo pustili, nema potrebe, i ovaj brzi putnički voz Sarajevo-Banjaluka-Bihać nismo pustili, znači entitetski saobraćaj nije povezan - rekao je Slavko Gligorić, v.d.generalnog direktora "Željeznica Republike Srpske".

Od 25 miliona maraka, koliko Vlada godišnje subvencioniše Željeznice, devet miliona odnosi se na putnički saobraćaj. Nije isplativ, ali je potreban, a njegov prekid od dva i po mjeseca, povećaće gubitak.

- S obzirom da su nam prihodi od putničkog saobraćaja bili u nekakvoj mjeri troškova, tako da nadam se da neće to biti veliki troškovi - dodao je Gligorić.

Danas ponovo počinje i prevoz rude za prijedorski "Mital", koji je bio u prekidu dvije sedmice. U Željeznicama se nadaju da će to doprinijeti da se ostvari šestomjesečni plan prevoza.