latinica  ћирилица
02/06/2020 |  09:07 ⇒ 09:23 | Autor: SRNA

Podignut monumentalni krst iznad Kraljeva (VIDEO)

Na planini Stolovi, iznad Kraljeva, podignut je monumentalni čelični krst visok 33 metra, što simbolično predstavlja 33 godine života Isusa Hrista, pišu današnje "Večernje novosti".
Krst iznad Kraljeva (Foto: G. Šljivić) -
Krst iznad Kraljeva (Foto: G. Šljivić)

Krst je postavljen na vrhu Usovica, najvišem vrhu ove planine, na nadmorskoj visini od 1.375 metara.

List navodi da će ovaj svojevrsni znak prepoznavanja "pravoslavne teritorije" podsjećati naredne generacije na to da su u okolini Kraljeva nastale srpske svetinje, srednjovjekovni manastiri Žiča i Studenica, ali i svjedočiti o stradanju srpske vojske, poginulih na Stolovima prilikom povlačenja u Prvom svjetskom ratu.

Inicijator i nosilac ovog projekta je Planinarsko-sportsko društvo "Gvozdac" iz Kraljeva, a finansiran je isključivo donacijama i dobrovoljnim prilozima.

Prema riječima inicijatora i nosioca projekta, najviši vrh Usovica je planski izabran kako bi se ovaj krst, u zavisnosti od vremenskih prilika, vidio i sa okolnih planina – Јastrepca, Kopaonika i Rudnika, pa čak i sa Prokletija.

Član Odbora za postavljanje krsta na Stolovima Milutin Vukosavljević rekao je da očekuje da se osvjetljenje i neki manji poslovi na uređenju završe u kratkom roku, a nakon toga uslijediće osveštanje.

U temelj sa postamentom ugrađeno je više od 140 kubika betona i oko 6,5 tona armature.

Raspon čelične rešetkaste konstrukcije krsta je 21 metar, a čitava konstrukcija je teška čak 16,5 tona.