latinica  ћирилица
02/06/2020 |  10:29 | Autor: SRNA

Albanski dokumentarni film - bezočno i opasno falsifikovanje istorije

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije upozorilo je da se u albanskom dokumentarnom filmu "Velika srpska istorijska obmana – kako su Srbi ukrali albansku istoriju", koji je prikazan nedavno, bezočno, sramno i opasno falsifikuju istorijske činjenice, te pozvalo srpski narod, društvo i državu da se tome snažno suprotstave.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Ministarstvo u saopštenju navodi da sa zabrinutošću skreće pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti da je 30. maja na albanskoj televiziji "Top kanal", koja se može pratiti i na Kosovu i Metohiji i u Sjevernoj Makedoniji, u udarnom terminu prikazan ovaj dokumentarni film.

- U filmu se bezočno falsifikuju istorijske činjenice, a srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim, sa jasnim ciljem promovisanja velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda - navode iz Ministarstva.

U saopštenju se ističe da bi ovaj sramotni i groteskni istorijski falsifikat, urađen u skupoj produkciji i uz učešće brojne ekipe koja ga je realizovala, bio samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namjere i to u jednoj politički izazovnoj i napetoj epohi.

Ministarstvo kulture i informisanja navodi da ponovo mora da ukazuje domaćoj i međunarodnoj javnosti na očigledno orkestrirane aktivnosti iz šovinističkih krugova nekih susjednih država u regionu.

U saopštenju se navodi da su te aktivnosti usmjerene na poništavanje, brisanje iz istorije ili preotimanje srpske kulturne baštine, kako materijalne tako i nematerijalne.

Takvi pokušaji, ističe ovo ministarstvo, imaju sve obrise kulturnog genocida, a on je, istorija tome uči, često uvod u fizički genocid.

- Pozivamo sve nosioce takvih pokušaja – pojedince, grupe i institucije na uzdržanost - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije pozvalo je srpsku javnost, obrazovni i sistem kulture, diplomatiju i mediji, institucije države, SANU, Maticu srpsku, univerzitete i sve druge društvene subjekte da budu svjesni i djelatni u ovim zabrinjavajućim okolnostima, te da afirmaciji, zaštiti i promociji srpske kulture, tradicije, jezika i pisma posvećuju punu pažnju u zemlji, naročito i u međunarodnim okvirima.

- Kada neko danas ugrožava kulturno-istorijski identitet i tradiciju jednog naroda, sutra će mu neminovno ugroziti i fizički opstanak - navodi Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da srpski narod, gdje god da živi, i srpsko društvo i država imaju pravo i obavezu da se tim zlokobnim namjerama suprotstave snažno i na dostojanstveno miran, ali odlučan način.