latinica  ћирилица
02/06/2020 |  12:06 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Radončić potvrdio da podnosi neopozivu ostavku

Fahrudin Radončić potvrdio je da će danas podnijeti ostavku na mjesto ministra bezbjednosti BiH.

Naglasio je da ostavku podnosi iz principijelnih razloga. Kao prvi razlog naveo je migrantsku kriza, odnosno različito shvatanje ove krize. Radončić je rekao da se zalagao za deportaciju ilegalnih migranata, ali da nije imao podršku za to.

- Tražio sam da migrantsku krizu riješimo legalnim deportacijama. Rekao sam da imamo problem sa Pakistanom i ambasadorom ove države u Sarajevu koji ne želi da legitimišemo više od 9.500 ilegalnih migranata, a koji predstavljaju ogroman bezbjednosni rizik za BiH - istakao je Radončić.

Prema njegovim riječima, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković su razgovarali sa pakistanskim ambasadorom i ogradili se od njega /Radončića/.

- U svakoj normalnoj zemlji bi ministar bezbjednosti tada podnio ostavku, jer šef države staje na stranu jednog ambasadora, a da nije saslušao argumente ministarstva bezbjednosti - rekao je Radončić, te dodao da je tada "nekim ljudima" najavio svoju ostavku.

On je pojasnio da to nije učinio, jer je čekao da se smiri situacija vezana za epidemiju virusa korona, kao i da se imenuje zamjenik ministra bezbjednosti.

Kao drugi razlog za ostavku Radončić je naveo slučaj "Respiratori", a kao treći - odnose u vladajućoj koaliciji.

Radončić je rekao da se sa SDA strateški nije saglasio ni oko afere "Respiratiri", te dodao da "brutalna krađa vrijedna 10,5 miliona KM" bi trebalo da ima pravni epilog.

- Ne pada mi na pamet da se bavim krivicom /premijera FBiH Fadila/ Novalića, ali principijelno ne mogu kao ministar bezbjednosti da prihvatim opciju da se na jedan jednostranački, ponekad i nacionalistički način prijeti kompletnom pravosuđu BiH - istakao je Radončić, te ponovio da su trojica postupajućih tužilaca u ovoj aferi Bošnjaci.

Radončić je istakao da ostavka nije predizborni potez.