X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
02/06/2020 |  12:33 | Izvor: SRNA

Zahvaljujući Vladinim mjerama spaseno 1.200 radnih mjesta u "Bemi"

Tehnički direktor banjalučke Fabrike obuće "Bema" Marinko Umičević rekao je da je, zahvaljujući mjerama Vlade Republike Srpske koje se odnose na isplatu bruto plata radnicima u firmama kojima zbog virusa korona nije bio omogućen rad, spaseno 1.200 radnih mjesta u ovoj fabrici.
Marinko Umičević - Foto: SRNA
Marinko UmičevićFoto: SRNA

- Zahvaljujem Vladi Srpske na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem na pomoći i daj Bože da se ovo nikada ne ponovi. Da nije bilo njihovih mjera Bema bi bila ugašena, a radnici poslati kućama - rekao je Umičević Srni.

On je izrazio veliku zahvalnost ministru finansija Srpske Zori Vidović, Poreskoj upravi, kao i predsjedniku Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Umičević je naglasio da Vlada Srpske nije isplatila minimalnu platu i doprinose, "Bema" ne bi mogla da radi, dodavši da su zbog pandemije virusa korona u aprilu, kada nisu radili, izgubili oko 1,4 miliona KM.

- Nismo radili ni skoro pola marta, ali su sačuvana mjesta, proizvodnja je pokrenuta 3. maja. U maju smo već zaradili pune plate, uplaćujemo i doprinose. Ovo je bila velika "vitaminska injekcija" i nemamo riječi kojima bismo izrazili zahvalnost za mjere Vlade - rekao je on.

Govoreći o onima koji napadaju ove poteze, Umičević je ukazao da oni koji rade na crno ne mogu da traže od Vlade Srpske pomoć, dodavši da postoje preduslovi, a glavni je da poštuju državu Republiku Srpsku i redovno isplaćuju plate i dorinose za radnike.