X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
02/06/2020 |  12:47 | Izvor: SRNA

Ružnić: Ostavka Radončića otežaće stanje u USK i BiH

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić smatra da će ostavka ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića narušiti i otežati ne samo stanje u USK već i u cijeloj BiH, posebno kada je riječ o situaciji u vezi s migrantima.
Mustafa Ružnić (foto: facebook.com/pg/VLADAUSK) -
Mustafa Ružnić (foto: facebook.com/pg/VLADAUSK)

Ružnić je rekao da su imenovanjem Radončića postigli razumijevanje po pitanju migranata u Ministarstva bezbjednosti, a da će njegovom ostavkom ponovo imati krizu u nadležnim instucijama BiH za upravljanje migracijama.

Premijer je izrazio bojazan da će USK sada ponovo ostati sam, navodeći da se iz Grčke prema Srbiji, pa samim time i BiH, najavljuje dolazak velikog broja migranata, zbog čega će "građani povući liniju i krenuti u masovne proteste".

- Spremni smo, i policija i zdravstveni radnici, odgovoriti svakom zahtjevu da očuvamo dostojanstvo imovine USK i građana, a i migranata na njihovom putu - rekao je Ružnić za N1.

On je poručio da vjeruje u institucije BiH, ali da se boji da će odlaskom Radončića doći do masovnih protesta građana koji su istakli i to da su spremni blokirati autobuse i ostale puteve kojima migranti dolaze u njihov kanton.

- Profesionalno ćemo se odnositi prema našim partnerima i pozivati institucije u zaštitu imovine BiH, a građane da to prepuste nama da radimo kao do sada. Јeste najveći teret za naše policijske službenike i zdravstvene radnike i sve nas, ali ćemo odgovoriti tom zahtjevu i nećemo posustati - poručio je Ružnić.