latinica  ћирилица
02/06/2020 |  13:02 | Autor: SRNA

Bileća dobila biblioteku na otvorenom

Bileća je danas dobila biblioteku na otvorenom, a postavljanjem dvije kućice sa knjigama za odrasle i djecu svim ljubiteljima pisane riječi omogućeno je da uživaju u omiljenom štivu, a ujedno se na ovaj način promovišu knjiga i čitanje.
Bileća - bibliotka na otvorenom - Foto: SRNA
Bileća - bibliotka na otvorenomFoto: SRNA

Biblioteka na otvorenom nalazi se u glavnoj bilećkoj ulici, u neposrednoj blizini Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović", koja je i začetnik ove ideje.

Direktor Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović" Irena Dunđer rekla je novinarima da se ideja za ovakvom bibliotekom javila tokom vanrednog stanja zbog virusa korona, a sada je sprovedena u djelo, istakavši da ovakve biblioteke postoje već decenijama širom svijeta.

- Cilj biblioteke na otvorenom je promovisanje knjige i čitanja, kao i da omogućimo našim građanima da dok šetaju, sjednu na klupu, pročitaju knjigu ili da je ponesu kući i pročitaju - rekla je Dunđerova.

Ona je dodala da, iako biblioteka na otvorenom nema člansku kartu i besplatna je, ipak je poželjno da se knjige nakon čitanja vrate i da oni koji su u mogućnosti poklone knjigu biblioteci.

- Ovo je biblioteka svih nas i od toga koliko je budemo čuvali zavisiće koliko će ona trajati - rekla je Dunđerova.

Slavica Perućica, koja je kreativno oslikala kućice za knjige, kaže da joj se svidjela ideja o biblioteci na otvorenom, te da je zadovoljna što je mogla nešto da pokloni svom gradu.

- Nadam se da će Bilećani znati to da čuvaju, da će dolaziti i čitati, ali i poklanjati knjige - rekla je Perućica.

Menadžer opštine Bileća Mihajlo Vujović izjavio je da raduje činjenica da je Narodna biblioteka uložila trud da napravi ove kućice i pozvao Bilećane da poklone knjige ako su u mogućnosti.

- Bibliotekar Radmila Šinik danas je poklonila svoju knjigu u otvorenu biblioteku. "Ulagati u djecu i znanje se uvijek isplati - istakla je Šinikova.