latinica  ћирилица
02/06/2020 |  13:37 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

Maričić: Podnositi potpune zahtjeve za isplatu najniže plate i doprinosa

Poreska uprava Republike Srpske obradila je sve do sada pristigle potpune zahtjeve za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu platu poreskih obveznika kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestajali sa radom u aprilu, rekao je direktor Poreske uprave Goran Maričić.
Goran Maričić - Foto: RTRS
Goran MaričićFoto: RTRS

Maričić je rekao da je, zaključno sa današnjim danom, Poreska uprava obradili zahtjeve na ukupan iznos od oko 18 miliona KM za oko 24.000 radnika i te podatke proslijedila Ministarstvu finansija Republike Srpske.

- Broj podnesenih potpunih zahtjeva poreskih obveznika, kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestajali sa radom u aprilu, i dalje je nedovoljan, zbog čega ponovo apelujemo poreske obveznike koji ispunjavaju uslove iz Uredbe, a koji se tiču isplate najniže plate i doprinosa za april 2020. godine, da podnesu Poreskoj upravi potpunu pisanu izjavu sa zahtjevom na kojem će navesti i tekuće račune radnika, a sve kako bi što prije bile isplaćene plate za april 2020. godine za preostali broj obveznika koji još uvijek nisu podnijeli zahtjeve - rekao je Maričić.

Maričić naglašava da rok za podnošenje zahtjeva ističe 10. juna, odnosno sljedeće sedmice, te da poreski obveznici ne čekaju posljednji dan kako bi svojim radnicima omogućili da dobiju minimalnu platu i doprinose na platu za april, već da budu odgovorni i solidarni i omoguće im to i prije predviđenog roka.

Iz Poreske uprave aplejuju na poreske obveznike koji ostvaruju pravo na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave virusa korna, da podnose potpune zahtjeve za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu platu, pošto je evidentiran značajan broj nepotpunih i neadekvatnih zahtjeva, što usporava i otežava njihovu obradu i zahtijeva ponavljanje tog veoma jednostavnog postupka.

Podsjećaju da pravna lica i preduzetnici koji ispunjavaju uslove pošalju potpisanu i ovjerenu izjavu na elektronske adrese ili faksom.

- Bilo je i slučajeva gdje su poreski obveznici koji su u aprilu odjavili radnike ili svoju preduzetničku djelatnost, podnosili zahtjeve za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu platu, što nije u skladu sa pomenutom Uredbom, a što dodatno usporava obradu zahtjeva. I pored svega toga, a kako bi što prije izvršili svoju obavezu, službenici Poreske uprave Republike Srpske rade u dvije smjene i u dane vikenda, te smo kao rezultat tako predanog rada uspjeli obraditi sve do sada pristigle potpune zahtjeve poreskih obveznika koji se nalaze na spiskovima koje dostavljaju nadležna ministarstva, a na kojima su poreski obveznici kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestajali sa radom u aprilu - kaže Maričić.

Iz Poreske uprave podsjećaju i da je organizovana besplatna elektronska konferencija na temu "Popunjavanje izjave sa zahtjevom za isplatu najniže plate sa doprinosima za zaposlene i za nosioca samostalne djelatnosti za april 2020. godine". Snimak je postavljen i na zvanični Јutjub kanal Poreske uprave, tako da svi koji imaju bilo kakve dileme mogu da se informišu.

- Službenici Poreske uprave su bili na raspolaganju poreskim obveznicima, a prije svega knjigovođama i računovođama, kako bi otklonili sve njihove eventualne dileme ili nejasnoće u vezi realizacije ovih poreskih mjera, a što je još jedan pokazatelj da je Poreska uprava uvijek na usluzi poreskim obveznicima - naglašava Maričić.