latinica  ћирилица
02/06/2020 |  14:46 | Autor: SRNA

Trivić: Mjere Vlade Srpske pomogle privredi

Mjere Vlade Republike Srpske koje se odnose na isplatu najniže plate i uplatu poreza i doprinosa na plate radnika firmi kojima zbog epidemije vrusa korona nije bio omogućen rad znatno su pomogle privredi Srpske s obzirom na to da je primjetno da gotovo i da nije bilo otpuštanja radnika, ocijenio je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić.
Saša Trivić - Foto: RTRS
Saša TrivićFoto: RTRS

Trivić je istakao da je s jedne strane to bilo motivaciono za poslodavce, a s druge je na neki način to bila i finansijska pomoć.

- Prema informacijama u posljednjih nekoliko dana, čak se i dio ljudi koji su bili otpušteni u ovom periodu počeo vraćati na posao - rekao je Trivić Srni.

Prema njegovim riječima, u razgovoru sa Vladom Srpske poslodavci su rekli da je ovo do sada sasvim dovoljna pomoć poslodavcima, te dodao da će u narednom periodu, kada se utvrdi kako će se završiti epidemija virusa korona i kakve će posljedice ostaviti, razmišljati o eventualno nekim drugim mjerama, zavisno od situacije.

Govoreći o posljedicama koje je epidemija virusa korona ostavila na privredu Srpske, Trivić je rekao da ne postoji preduzeće u Srpskoj koje nije pretrpjelo neku štetu.

- Neki su pretrpjeli štetu odmah na početku epidemije poput oblasti ugostiteljstva, turizma i saobraćaja, a neki u kasnijem periodu. Ima i dio proizvodnje koja će možda u septembru i oktobru pretrpjeti štetu u zavisnosti od djelatnosti i zaustavljanja nekih svjetskih ekonomskih tokova - rekao je Trivić.

On je naveo da znatan dio privrede Srpske radi smanjenim kapacitetom, od 60 do 80 odsto, te da su rijetki oni koji rade stoodstotno.

- Međutim, situacija u Srpskoj znatno zavisi od situacije u Evropi i svijetu i što se prije njihova privreda i tržišta probude i naša će privreda profunkcionisati. Prema tome, mi smo značajno vezani za svjetska dešavanja i to će najviše zavisiti i od povratka potrošnje u svijetu generalno - rekao je Trivić.