latinica  ћирилица
02/06/2020 |  19:43 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Parlament odbacio Rezoluciju PD PS BiH; Usvojeno 20 zaključaka (VIDEO)

Narodna skupština Srpske sinoć je odbacila Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Usvajanjem 20 zaključaka koje je predložila vladajuća većina, okončana je posebna sjednica Parlamenta Srpske.
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS) -
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS)

Gotovo dvotrećinskom većinom u Narodnoj skupštini Republike Srpske odbačena je Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta. Nakon cjelodnevne rasprave, Predstavnički dom Parlamenta BiH koji je sporni dokument donio, optužen je za prekrajanje istorije.

- Narodna skupština poziva sve u BiH da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu koji kao nacija nisu ni postojali tada - istakao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a.

U zaključcima je i sam naziv Rezolucije, ocijenjen neprihvatljivim, a konstatacija da je u Drugom svjetskom ratu stradao značajan broj žrtava iz BiH smatra se nepojmljivom, jer BiH pravno tada nije ni postojala. Da je Rezolucija sporna, dan poslije ponovio je i predsjednik Parlamenta i posebno pozdravio zaključak kojim je Vlada obavezana da predloži Zakon o Danu sjećanja na žrtve genocida NDH.

- Zaključci koje je usvojila Narodna skupština definisali su određene stvari. Posebno mislim da to da Vlada Republike Srpske sačini Nacrt zakona koji bi definisao događaje o kojima je bilo riječi - rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Sporna Rezolucija tako se ne može koristiti na teritoriji Srpske, a Narodna skupština odbacuje sve manifestacije kojima se glorifikuju poraženi fašisti. Dan nakon sjednice, posebno zasjedanje Parlamenta u PDP-u i SDS-u ocjenjuju kao predstavu SNSD-a, zbog čega, kako navode, nisu učestvovali u glasanju. Ponovo brane tekst Rezolucije.

- Ta Rezoluzcija koja je usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH se odnosi i reakcija je prije svega na održanu misu u toj katedrali u Sarajevu u povodu blajburških dešavanja - naglasio je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a.

Isticanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni", u Srpskoj se od sada zvanično smatra provokacijom. I ovo zasjedanje obilježile su oštre podjele vladajućih i opozicije, ali i incident i naguravanje SNSD-ovog Nedeljka Ćorića i SDS-ovog Tomice Stojanovića.