latinica  ћирилица
02/06/2020 |  19:47 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Јasenovačka građa sačuvana od uništenja (VIDEO)

Zaključcima je Narodna skupština kao netačne ocijenila spekulacije u vezi sa dijelom dokumentacije iz Јasenovca. U saradnji sa Muzejom Holokausta u Vašingtonu, koji bi trebalo da posjeti i delegacija Narodne skupštine, obezbijeđen je značajan dio dokumentacije iz Јasenovca, putem konzervacije i mikročipova, koja se sada nalazi u Arhivu Srpske.
Arhiv Јasenovac - Foto: RTRS
Arhiv ЈasenovacFoto: RTRS

Sva jasenovačka građa koja je iz Arhiva Republike Srpske predata u Muzej Holokausta u Vašingtonu, je vraćena. Muzej iz SAD-a imao je obavezu da restaurira dokumente koje je nagrizao zub vremena i da istu građu digitalizuje i mikrofilmuje, što je i učinjeno, ističe direktor Arhiva Srpske.

- Rezultat toga je 35.00 kolor slika i oko 632 mikrofiša na kojima se nalazi oko 35 hiljada pojedinačnih monohromatskih snimaka. To je dostavljeno Arhivu odmah po obavljenom poslu - istakao je Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske.

Arhiv, poručuje direktor ove ustanove, nije posjedovao orginalnu građu, kako pojedinci tvrde, već građu preko 95 odsto čine kopije. Originali, ističe, su završili u Zagrebu, Beogradu i drugim sredinama širom bivše Јugoslavije.

- Recimo fotografski materijal, to nisu negativi koji su se čuvali u muzeju to su fotografije iz drugih institucija. Kao što arhiv ima zbirku fotografija tako zbirke imaju i druge institucije, ljudi su vršili istraživanja i radili kopije - dodao je Trišić.

Građu, pred naletom hrvatskih snaga 1992. godine, iz Јasenovca je spasio kustos tadašnjeg muzeja Simo Brdar, koji ju je prenio u Kozarsku Dubicu i smjestio u svoj stan, a 1999. godine Vlada Srpske donijela je odluku da se građa smjesti u Arhiv.