latinica  ћирилица
02/06/2020 |  21:36 | Autor: SRNA

Linta: Važno što je Srpska odbacila revizionističku Rezoluciju

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozdravio je zaključke Narodne skupštine Republike Srpske kojima je odbačena revizionistička Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom parlamenta BiH.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

On je upozorio da se tom rezolucijom bezočno falsifikuju istorijske činjenice s ciljem sramnog umanjivanje i prikrivanje razmjera stradanja srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

- Apsolutno je neprihvatljivo i uvredljivo da se u navedenoj rezoluciji ne pominje ključna istorijska istina da je NDH planirala, organizovala i izvršila genocid nad Srbima, Romima i Јevrejima. Takođe, neprihvatljiv je i sam naziv Rezolucije u kome se ne pominje NDH koja je vodila genocidnu politiku odnosno sprovodila sistematsko iseljavanje, pokršavanje i ubijanje srpskog naroda s ciljem njegovog potpunog fizičkog uništenja - rekao je Linta, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta je istakao i da je u Rezoluciji lažna konstatacija da je "značajan broj žrtava iz BiH" jer je dobro poznato da u Drugom svjetskom ratu nije postojala BiH, već NDH-a i da su jedini stradalnci i žrtve bili Srbi, Romi, Јevreji i antifašisti.

- Јedan od glavnih preduslova daljeg jačanja duhovnog i kulturnog jedinstva srpskog naroda jeste da Srbija i Republika Srpska zajednički rade na njegovanju sjećanja na srpske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i da ne dozvole reviziju istorije i prekrajanje istorijskih činjenica - rekao je Linta.

On je istovremeno pozdravio zaključak da Narodna skupština Republike Srpske donese zakon o danu sjećanja na žrtve genocida NDH-a nad Srbima, Romima i Јevrejima tokom Drugog svjetskog rata.

- Međutim, veoma je važno da se pomenuti dan sjećanja definiše i odredi u saradnji državnih i naučnih institucija Srbije i Republike Srpske i udruženja koja njeguju kulturu sjećanja - zaključio je Linta.