latinica  ћирилица
02/06/2020 |  22:04 ⇒ 03/06/2020 | 09:11 | Autor: RTRS

AKTUELNO: Srpska u odnosu na region ima procentualno najmanji broj otpuštenih radnika (FOTO/VIDEO)

Vlada Republike Srpske isplatila je minimalnu aprilsku platu u iznosu od 520 KM za radnike, čija preduzeća zbog pandemije nisu radila. Poreska uprava obradila je zahtjeve za isplatu minimalca, poreza i doprinosa za više od 24.000 radnika.

Procjene su da bi ovaj broj trebalo da bude i veći, ali problem predstavljaju nepotpuni zahtjevi. Iz Poreske uprave podsjećaju poslodavce da rok za predaju potrebne dokumentacije ističe 10. juna.

O ovoj temi razgovrano je i u emisiji "Aktuelno" naše Televizije.

- Mi se suočavamo sa određenim tehničkim problemima koje imamo u realizaciji tih zahtjeva, a to su nepotpuni zahtjevi. Komunikacija sa određnim privrednim subjektima je svakodevna, pokušavamo najveći broj zahtjeva da riješimo i otklonimo nedostatke kako bi povećali broj, kao i dali mogućnost da se ostvari najveći broj radnika koji na to imaju pravo - rekao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske istakla je kao činjenicu da je 25.000 ljudi dobilo platu i procijenila da još njih 35.000 treba dobiti najnižu platu.

Aktuelno (Foto: RTRS)

Kako je rekla, zahtjev Saveza sindikata je, a što je rečeno i Vladi Srpske, da se dodatno pojača rad i apelovala na poslodavce da konačno podnesu zahtjeve za isplatu najniže plate.

Mišićeva je dodala da ukoliko poslodavci imaju neke manjkavosti da ih isprave i do kraja sedmice da se isplate plate radnicima, kako ne bi više čekali tako mali iznos, koji je u ovom momentu izuzetno važan, kako bi se premostio period oporavka nakon pandemije virusa korona.

- Ono što je jako važno, danas smo tražili odgovor od Vlade da li postoji taj novac za isplatu plata. Njihov odgovor je bio da je novac obezbjeđen - jasna je Mišićeva.

Aktuelno (Foto: RTRS)

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske naglasio je da ono što se desilo u Republici Srpskoj, ako poredimo sa regionom, imamo apsolutno najmanji procentualno broj otpuštenih radnika, što je, kako kaže, za njega kao poslodavca bilo veliko iznenađenje.

Trivić je rekao da su problemi sa nedostatkom radne snage i adekvatne mjere Vlade doprinijele tome da danas imamo koliko - toliko normalne odnose između radnika i poslodavaca.

Emisiju "Aktuelno" možete pogledati OVDЈE.