latinica  ћирилица
03/06/2020 |  08:21 ⇒ 11:46 | Autor: SRNA

Sud priznao: Francuski žandarm umro kao žrtva NATO bombi

Francuski sud je priznao da je žandarmerijski kapetan Anri Frikono preminuo od posljedica radioaktivnog osiromašenog uranijuma, kojem je bio izložen tokom misije na Kosovu i Metohiji.
Posljedice NATO bombardovanja osiromašenim uranijom - Foto: Getty Images
Posljedice NATO bombardovanja osiromašenim uranijomFoto: Getty Images

Rak francuskog žandarma, poslatog na Kosovo poslije NATO bombardovanja, pripisan je radioaktivnosti osiromašenog uranijuma iz projektila snaga koalicije koji su korišćeni protiv Srba 1999. godine.

Anri Frikono je u Kosovskoj Mitrovici u sastavu Kfora boravio šest mjeseci tokom 2000. godine u okviru istražne jedinice, a tokom boravka na Kosovu i Metohiji bio je smješten u bivšoj srpskoj kasarni koja je prethodno bila bombardovana, prenose Večernje novosti pisanje francuskog nedjeljnika Marijan i lista Francuski žandarm.

Njegova udovica Loret Frikono dobila je ovih dana pravo da se ime njenog supruga konačno upiše na listu zaslužnih koji su dali život za svoju zemlju.

Borbu Frikonoove supruge da se priznaju uzroci njegove smrti, poznati francuski nedjeljnik Marijan opisao je kao "bitku obične građanke protiv zaslijepljene etatističke mašine".

Loret Frikono ističe da je njen suprug bolove u nozi počeo da osjeća godinu dana prije smrti.

- Ispostavilo se da mu je bilo zahvaćeno cijelo tijelo i da je za njega već bilo kasno. Umro je u mukama - rekla je ona.

Loret Frikono je vodila proces protiv Ministarstva vojske četiri godine pred sudom, da bi konačno uspjela da dokaže razlog smrti njenog muža.

- Imala sam sreću da me je podržala ekspert koji radi u Evropskom sudu i zbog toga smo dobili proces. Željela bih, iako mi to nije bio cilj na početku, da ljudi postanu svjesni da ima onih koji su umrli od raka, a da nikad nisu saznali razloge - rekla je Frikono, koju je zastupala sudija Veronik Raše Darfej iz Nanta.

Ona je pozvala francusko Ministarstvo vojske i Žandarmeriju da "pokažu uljudnost i ne primoravaju porodice da idu u sudske procese, misleći da će odustati jer nemaju dovoljno dokaza".

Ime Anrija Frikonoa biće upisano na velikom spomeniku stradalim Francuzima u spoljnim akcijama, koji je prošle godine inaugurisao francuski predsjednik Emanuel Makron u parku Andre Sitroen u pariskom 15. arondismanu.

Takođe, njegovo ime biće uklesano i na spomenicima u mjestima Lokmarijake i Sabl d'Olon, gdje je živio i gdje je rođen.

Večernje novosti napominju da su uticaj osiromašenog uranijuma i obolijevanje vojnika iz sastava međunarodnih snaga dvije decenije teme i u Italiji.

Više stotina pripadnika misije na Kosmetu po povratku kući obolilo je od malignih bolesti, a procjenjuje se da je od posljedica karcinoma više od 350 njih umrlo.

Da postoji veza između izlaganja osiromašenom uranijumu na Kosmetu i malignih bolesti, utvrdila je istražna komisija italijanskog parlamenta, a isti zaključak u presudama imali su i italijanski sudovi, koji su presuđivali po tužbama porodica umrlih vojnika za naknadu štete.