latinica  ћирилица
03/06/2020 |  09:11 | Autor: SRNA

Iran dosljedan u podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije

Iran će ostati dosljedan poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nastaviti da je podržava u međunarodnim organizacijama, prenio je iranski predsjednik Hasan Rohani predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u telefonskom razgovoru.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Rohani je pozvao Vučića da posjeti Iran kad okolnosti to omoguće, što je predsjednik Srbije sa zadovoljstvom prihvatio, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Iranski predsjednik je potvrdio opredjeljenje te zemlje da razvija svestrane odnose sa Srbijom i zahvalio Vučiću za angažovanje na razvoju bilateralne saradnje.

Vučić je zahvalio Rohaniju na inicijativi za razgovor i istakao da će Srbija razvijati saradnju sa Iranom u oblastima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes.

On je naglasio da je Srbija iskreno zahvalna Iranu, koji svoje prijateljstvo pokazuje principijelnim stavom o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i podrškom o ovom pitanju, uprkos velikim pritiscima.

Vučić je izrazio nadu da će obje zemlje uspješno prevazići aktuelnu zdravstvenu situaciju i posvetiti se ispunjavanju planova za budućnost, kao i razvoju bilateralne saradnje, posebno ekonomske, jer ona zaostaje za dobrim političkim odnosima.

Kao oblasti sa velikim mogućnostima za saradnju, Vučić je izdvojio poljoprivredu i prehrambenu industriju, kao i različite proizvodne djelatnosti, građevinarstvo, rudarstvo i energetiku i informacione tehnologije.

Vučić je izrazio saosjećanje zbog žrtava virusa korona u Iranu.

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će suzbijanje epidemije ove zarazne bolesti uskoro omogućiti ranije planirane međudržavne kontakte i razmjenu posjeta, dodaje se u saopštenju.