latinica  ћирилица
03/06/2020 |  10:48 ⇒ 12:28 | Autor: sveosrpskoj.com

Ćeranić: Radončićeva ostavka možda je u funkciji uklanjanja SDA iz vladajućih koalicija

Da je u Bosni i Hercegovini bezbjednost duboko političko pitanje svjedoči i najavljena ostavka ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića, piše za portal Sve o Srpskoj dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić.
Predrag Ćeranić (foto: sveosrpskoj.com) -
Predrag Ćeranić (foto: sveosrpskoj.com)

 Tekst prenosimo u cijelosti:

Naime, ministar Radončić je za svoje povlačenje sa ministarske pozicije naveo tri razloga. Prvi razlog je, po Radončiću, različito shvatanje migrantske krize između njega kao ministra bezbjednosti sa jedne, i Šefika DŽaferovića, člana Predsjedništva BiH, i Bisere Turković, ministarke inostranih poslova BiH, sa druge strane. Kao drugi razlog za ostavku Radončić je naveo da su „odnosi između SDA, HDZ i SNSD takvi da zadugo neće napraviti dobru atmosferu za rad u Savjetu ministara“. Treći razlog ostavke, kako je Radončić naveo, leži u aferi "Respiratori".

U tom kontekstu je istakao: "Јa sam podržao tužitelje, policiju i neovisno pravosuđe da sankcionišu aferu i brutalnu pljačku, a SDA je to protumačila kao udar na Bošnjake i bošnjački politički faktor".

U sagledavanju Radončićeve ostavke, koja je prilično odjeknula u bosanskohercegovačkom političkom miljeu, ne treba izgubiti iz vida da je Radončić, osim što je ministar, ujedno i predsjednik Stranke za bolju budućnost (SBB), koja čini vladajuću koaliciju, što znači da Radončićeva partija izlazi iz vladajuće koalicije (i to sa svih nivoa vlasti).

Na nedavno održanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj je pokrenuto pitanje smjene Federalne vlade na čelu sa Fadilom Novalićem, jednim od aktera pomenute afere „Respiratori“, za smjenu vlade je glasalo 40 poslanika, 28 je bilo protiv, deset je bilo suzdržanih, a 20 odsutnih.

Inicijativa za smjenu tako nije dobila podršku natpolovične većine (Predstavnički dom čini 98 poslanika). Međutim, ono što privlači pažnju je da su se smjeni vlade usprotivili jedino poslanici SDA i HDZ, koalicioni partneri na nivou BiH, dok su opozicioni poslanici (uz podršku Radončićeve SBB i Komšićevog DF) bili za smjenu.

Šta nam to govori?

Da je u toku prekompozicija parlamentarne većine u Parlamentu Federacije BiH, a odmah zatim i u Kantonu Sarajevo, kao i nizu drugih kantona.

U sarajevskim političkim krugovima vlada prilično uvjerenje da je nekoliko opozicionih partija predvođenih sa SDP Nermina Nikšića sklopilo nagodbu sa HDZ o padu Novalićeve vlade, a kao novi premijer figurira upravo Radončić.

U "domino efektu", SDA bi bila izbačena iz svih nivoa vlasti. Znači, u pozadini Radončićeve ostavke je demontiranje SDA iz vladajuće strukture.

Mediji koji su pod uticajem ove još najsnažnije bošnjačke partije prenose reagovanja iz Republike Srpske u kojima se iznosi da je Radončić kao ministar pokazao kvalitet, ne bi li se stvorio utisak da Dodik, eto, nakon što je demontirao opoziciju u Srpskoj uklanja svoje oponente i u "većem bh. entitetu".

Da je situacija po SDA alarmantna svjedoči i istup Aljoše Čampare, ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH koji je Radončićevu ostavku okarakterisao kao lični čin, a na direktno novinarsko pitanje da se nakon afere "Respiratori" i Radončićeve ostavke "sve više govori o novoj koaliciji iz koje ispada SDA", ministar Čampara odgovara sa "uvijek se svašta priča, ima raznih špekulacija", da bi zatim naglasio kako je "SDA stranka koja je pobijedila na izborima i ne može se zaobići kod formiranja vlasti".

Veoma interesantno je reagovanje Bakira Izetbegovića na privođenje Novalića i drugih aktera afere "Respiratori". Izetbegović smatra da je "hapšenje nastavak udara Tužilaštva BiH na Bošnjake".

U vrlo "nadahnutom" govoru, Izetbegović je glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, Gordanu Tadić, pitao „zašto nisu privedeni i ispitani i ministar zdravlja, direktor Zavoda za javno zdravstvo, šefica Kriznog štaba i ministrica finansija Federacije BiH", da bi dao odgovor na svoje pitanje: "Јedino što ih odvaja, i očigledno amnestira u odnosu na Fadila Novalića, je to što pripadaju istom narodu kao i tužiteljica Tadić. Što nisu Bošnjaci. Tužiteljici Tadić sigurno ne pada na pamet da zbog afere vezane za nabavku poljske bolnice od strane Vlade Srpske pozove na svjedočenje premijera Srpske, da mu oduzme mobilni telefon i zadrži ga u pritvoru. 

Tako je Izetbegović sve postavio u ravan nacionalnog, na što je ukazao i ministar Radončić.

Treba li da nas nakon navedenog Izetbegovićevog nastupa začudi što je tužiteljica Tadić zasuta prijetnjama sa društvenih mreža?

Razloge za Izetbegovićevu zabrinutost "nacionalnim pitanjem" njegovi politički oponenti pronašli su u misterioznoj "osobi XX" koja se spominje u korespodenciji sa premijerom Novalićem.

Dijelovi korespodencije su "nekim čudom" iz organa pravosuđa iscurili u pojedine medije. Tako su i osvanuli tekstovi naslovljeni sa "Sumnja se da je N.N. osoba koja je naredila Novaliću kupovinu respiratora Sebija Izetbegović, Bakirova supruga i direktorka sarajevskog Kliničkog centra". Logično – kome, odnosno za čije potrebe je Novalićeva vlada nabavljala respiratore preko preduzeća Srebrena malina, koje je urgentno registrovano za trgovinu i uvoz medicinske opreme preko Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ako ne za potrebe Kliničkog centra?

Uzgred budi rečeno, radi se o istoj agenciji u kojoj se mjesecima vijećalo da li usvojiti prijedlog iz Republike Srpske za uvoz lijekova iz Rusije.

Prema pisanju sarajevskog Oslobođenja, u dokazima koje je pripremilo Tužilaštvo BiH stoji:

"Fadil Novalić je u cilju realizacije planiranog, koristeći stvarni službeni položaj premijera Federacije BiH, te uticajni politički položaj, neposredno ili putem drugih njemu poznatih lica, u telefonskoj ili drugoj komunikaciji sa službenikom Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, zahtijevao da Agencija hitno i bez provođenja potpune procedure nadzora pravnog lica "Srebrena malina", ovo pravno lice upiše u Registar veleprometnika medicinskih sredstava, te izda saglasnost za hitan uvoz sredstava koja nisu upisana u registar medicinskih sredstava BiH, tačnije respiratora ACM812A, što je odlukom agencije i učinjeno na dan 27.04.2020."

Pad SDA donio bi velike promjene na političkoj sceni BiH. Neke su već evidentne.

Savjet ministara je na sjednici od 02. juna napokon deblokirao 330 miliona evra kredita MMF. Ko je kočio? Ministri SDA. Zašto? Zato što je u SDA procijenjeno da bez raspodjele tih sredstava Srpska uskoro ne bi mogla da obezbijedi redovnu isplatu penzija i plata budžetskim korisnicima.

Zašto su promijenili stav? Zato što pada federalna vlada tj. pada SDA, Izetbegovićeva partija koja više nije u prilici da bilo koga uslovljava.

Stvari se odvijaju u duhu poznate izreke "ko drugome jamu kopa…".